Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Buren adviseren buren Energiecoaches in de wijk

In onze wijk zijn verschillende groepen actief die werken aan verduurzaming en vergroening. De redactie van KonkreetNieuws nodigde hen uit om u op de hoogte te stellen van wat ze doen, wat ze hebben bereikt en wat hun plannen zijn. En wat u kunt doen.

Wil je als buurtgenoot je huis verduurzamen maar je weet niet waar te beginnen? Heb je een specifieke vraag over het energiezuinig maken van je woning? Dan kan een gesprek met een energiecoach een goed idee zijn. Een gesprek kost niets.

Vrijwilligers uit de wijk

In 2018 zijn in Den Haag voor dit project de eerste energiecoaches opgeleid. Dit zijn vrijwilligers uit de wijk die al enige ervaring hebben met het verduurzamen van hun eigen woning en die ervaring willen inzetten om hun buurtgenoten te helpen bij het verduurzamen van hun huis. De opleiding tot energiecoach wordt verzorgd door specialisten van Hoom. Hoom is een landelijke coöperatie voor lokale energie-initiatieven die werken aan het verduurzamen van wijken en woningen.

Cursus

“In de cursus hebben we informatie gekregen over isolatiemaatregelen, zonnepanelen, verwarmingsinstallaties, relevante websites en wat een slimme volgorde van toepassing van maatregelen kan zijn. We hebben ook veel van elkaar geleerd. Daarnaast hebben we geleerd wat belangrijk is in een gesprek met buren over hun eigen huis. Dus we zijn goed voorbereid”.

Gesprek thuis

Als buurtgenoot kun je een gesprek met een energiecoach aanvragen. De coördinator van Hoom zorgt voor een match met een coach in de buurt en samen maken jullie een afspraak voor het gesprek in de woning waarvoor het advies gevraagd wordt. Tijdens dit gesprek kun je je verduurzamingsvraag voorleggen. De mogelijkheden van het huis en de wensen van de bewoners worden langsgelopen. Op basis hiervan krijg je een mondeling advies.

Gratis

De energiecoaches zijn geen specialisten op een specifiek terrein maar hebben algemene kennis over verduurzaming van woningen en kennen de eigenaardigheden van de huizen in deze wijk. Bij zeer specifieke vragen kan de coach ook doorverwijzen naar specialisten of naar bedrijven in de buurt voor een offerte. Het gesprek kost u als bewoner niets. De coaches doen dit werk op vrijwillige basis. Er wordt geen vergoeding door de installatiebedrijven betaald waardoor ze onafhankelijk kunnen blijven adviseren.

Eerste stap

Het adviesgesprek is een eerste stap in een duurzamer huis en een duurzamere wijk. Aanvragen van een gesprek met een energiecoach doe je via info@groeneregentes.nl