Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Bibliotheek Segbroek – voor véél meer dan alleen boeken

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de bibliotheekwereld. En dus ook in de bibliotheek van Den Haag. De ‘bieb’ heeft nu een veel breder takenpalet dan voorheen, toen vooral het uitlenen van boeken centraal stond. “De bibliotheek verrijkt de individuele burger en levert toegevoegde waarde aan de stad als geheel”, aldus de missie van Openbare Bibliotheek Den Haag.

De bibliotheekwet

Het bredere pakket wordt in de Bibliotheekwet gedefinieerd als het ter beschikking stellen van kennis en informatie; het bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie; het bevorderen van lezen en het laten kennis maken met literatuur. En daarnaast het organiseren van ontmoeting en debat en het laten kennis maken met kunst en cultuur. Dat klinkt misschien allemaal nogal abstract, maar als we kijken hoe ‘onze’ bieb Segbroek dat invult, wordt het een stuk duidelijker.

Taal in de bibliotheek

“Het werk is door de taakuitbreiding nog leuker geworden”, zegt Janne van der Vegt, medewerker bij de bibliotheek Segbroek. “Je kunt gerust zeggen dat alles wat wij aanbieden, heel goed bezocht en ontvangen wordt.” Ze somt zoveel activiteiten op die in september weer beginnen, dat we enkel een greep daaruit kunnen noemen. Zoals ‘Taal in de Bibliotheek’. “Dat is een wekelijkse informele bijeenkomst voor mensen die onder leiding van vrijwilligers willen praten in het Nederlands. Heel laagdrempelig, je mag komen of wegblijven en je hoeft je niet aan te melden. Daar komen meestal zo’n 20 mensen op af. En het wekelijkse ‘Klik en Tik’, waarin bezoekers de allereerste handelingen op de pc leren, met instructies via oordopjes. Er is ook iemand bij voor als je er niet uitkomt.”

‘De bibliotheek verrijkt de individuele burger en levert toegevoegde waarde aan de stad als geheel’

Shakespeare en Docudonderdagen

Verder is er het programma ‘Ouderen in de wijk’, met veel activiteiten, zoals cursussen fotografie, creatief schrijven, schilderen, tekenen en bus-excursies naar bijvoorbeeld Panorama Mesdag, Muzee of het Gemeentemuseum. “Die bussen zitten altijd vol. Soms kunnen de deelnemers hier vooraf een lezing bijwonen die te maken heeft met wat er in het museum te zien is. Verder hebben we de ‘Docudonderdagen’ met interessante documentaires, de serie ‘Shakespeare & Co’ over schrijvers, waarvan er inmiddels al 35 zijn behandeld onder leiding van twee toegewijde deskundigen. En er zijn tentoonstellingen en lezingen over de geschiedenis van Den Haag vanuit het Historisch Informatie Punt. Er zijn acht Historische Informatie Punten en Bibliotheek Segbroek is een van die acht.

Niet meer piekeren

En dan nog de activiteiten die je zou kunnen benoemen als preventie en het prettiger maken van het leven, zoals de workshops ‘Niet meer piekeren’, ‘Vrienden maken’, en ‘Lekker slapen’. Ook verzorgt de bibliotheek de cursus ‘Weet wat je besteedt’. Janne: “Een geweldig goede cursus voor mensen die op dit gebied misschien wel wat goede tips kunnen gebruiken.”

Dwalen langs boeken

Het is maar een greep uit de activiteiten van Bibliotheek Segbroek. En de ‘oude’ kerntaak, het uitlenen van boeken, bestaat natuurlijk ook nog steeds: dwalen langs alle boeken, er iets uitnemen, even bladeren, een lekker stapeltje mee naar huis. Bibliotheek Segbroek is een fijne plek waar je je thuis kunt voelen en waar je van harte welkom bent. Voor boeken en nog véél meer. Ga eens langs en laat je verder informeren over wat onze bieb allemaal te bieden heeft!