Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Tegels en tegelportieken in de wijk

‘Anno 1893’ staat bovenaan bij de twee panden op de hoek van de Suezkade en de, Weimarstraat. De panden vormen een bijna deftige toegangspoort tot dit gedeelte van de Weimarstraat. De Weimarstraat was bij de bouw een chique straat en veel portieken kregen eind 19e eeuw een bijpassende stijlvolle aankleding: geglazuurde tegels met strakke of juist jugendstilachtige, florale motieven, geheel volgens de mode van die tijd.

Waarderen en koesteren

Veel van deze tegelversieringen zijn nog aanwezig. Niet alleen in de Weimarstraat, maar ook elders in onze wijk, zoals aan het Regentesseplein, de Beeklaan en de Laan van Meerdervoort. Niet elk tableau is nog in prima staat. Dat is jammer maar begrijpelijk, want het onderhouden en restaureren van de tegeltableaus is vaak een kostbare zaak. Des te meer vallen de bewoners te prijzen die hun tegelwand waarderen en koesteren.

De Beeklaan

Aan de Beeklaan laten twee bedrijven zien dat ze kwaliteit bieden. De blauwe tegels aan de buitenkant van ‘de Gruyter’/ ‘Rood met witte stippen’ aan de Beeklaan komen van de Porceleyne Fles uit Delft en de tegels aan het pand van de voormalige melkinrichting ‘De Landbouw’ komen van Rozenburg. Het is een mooi ‘schilderijtje’, daar op de hoek van de Stephensonstraat: links een boerin die uit de stal komt en rechts een boer die koeien melkt. Functioneler kunst voor een melkbedrijf bestaat niet. En een stukje dichter bij de Weimarstraat, Beeklaan 305, is een tegelportiekje dat qua sfeer zo uit Italië kan komen.

Regentesseplein

Ook het Regentesseplein kent tegelportieken: het portiek van huisnummer 11 is het meest subtiel, terwijl dat van de buren, nummer 10, het rijkst versierde tegelportiek van de wijk is. Een bezit om trots op te zijn.

Weimarstraat

Bij Weimarstraat 1 en 4 zitten de tegelversieringen vaak achter tralies en dat is jammer, maar alleszins begrijpelijk: die donkergroene en oranjeachtige bloemen op de gehele portiekgevel van nummer 1 bijvoorbeeld laat je niet graag kennismaken met vandalisme. Dat geldt evenzeer voor het portiek van 4a met zijn prachtige lelieachtige vormen. Ook bij Fietsenhandel Beer, aan Weimarstraat 31a, is de gehele wand nog min of meer intact. En even verder bij de huisnummers 40a en 64 zijn eveneens tegeljuweeltjes.

Overzicht

Onderstaand lijstje is niet volledig, maar mooie tegels in ReVa zijn te vinden aan Beeklaan 305 en 377 en natuurlijk nog De Gruyter en De Sierkan. Aan het Regentesseplein de nummers 6, 10 en 11. En tot slot in de Weimarstraat de huisnummers 1, 4a, 6, 17, 18a, 29a, 31a, 40a, 64, 173, 174, 193 en 204.

Internet

De Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum hebben op hun website beschrijvingen van veel tegelversieringen in Den Haag. Via hun site kun je wandelingen, auto- en fietstochten maken langs opmerkelijke tegelversieringen. Het aardige van de website is dat je kunt zoeken per locatie en postcode. En, je kunt ook zelf ‘vondsten’ toevoegen.