Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het Meisje met de Zaag

In onze buurt is geregeld een bedrijfswagen te zien met het geheimzinnige opschrift ‘Meisje met de Zaag’. Die is van Judith van der Meer, meubelmaker, decorateur, kunstenaar, en zijzelf is het Meisje met de Zaag. Ze heeft haar stempel gezet op heel wat projecten, waaronder een aantal in ReVa.
Judith volgde het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en werkte vervolgens bij het Leger des Heils in Rotterdam en bij Schroeder Den Haag samen met de cliënten in de houtwerkplaats. Toen dit werk ophield in 2013 besloot ze voor zichzelf te gaan werken. “Dat ging eigenlijk vanzelf,” zegt Judith. “Toen ik zonder werk kwam te zitten, waren er steeds mensen die me vroegen om iets voor hen te maken.”

Naam

“Ik krijg veel complimenten over de naam Meisje met de Zaag. Men vindt het een naam die de aandacht trekt en goed blijft hangen. Op een nacht werd ik wakker met deze naam in mijn hoofd. Ik maakte mijn vriend wakker en zei hem dat ik dé naam voor mijn bedrijf had gevonden. Hij was er niet zo kapot van, maar ik heb toch doorgezet. Het is een goede keuze gebleken.”

Allerleukste

Het Meisje met de Zaag ontwerpt meubels voor particulieren, verzorgt inrichtingen, bijvoorbeeld van winkels, en doet de vormgeving van festivals. Meestal werkt Judith alleen, in enkele gevallen samen met een collega in het vak. In ReVa zorgde ze in 2018 samen met Rein Dijkveld Stol voor de volledige aankleding van het Circusfestival in De Verademing, ze richtte de lifestylebeurs/banenmarkt op het Regentesseplein in, maakte samen met Harald Maakt de twee grote houten vossen die als toegangspoorten dienden in de Weimarstraat tijdens het Winterlichtfestival en verzorgde niet zo lang geleden de inrichting en vormgeving van buurtwinkel Wij Weimar op de hoek van de Noorderbeekdwarsstraat en de Weimarstraat. “Dat vind ik het allerleukste om te doen: de hele decoratie, zelf maken en spullen verzamelen.”

Trots

“Ik doe de aankleding vaak met kringloopspullen en voor mijn meubels gebruik ik, vanwege de duurzaamheid, zoveel mogelijk gerecycled materiaal. Dat verkrijg ik via allerlei kanalen. Mijn werkplaats zit in Laak in een verzamelgebouw, waar andere bedrijven nog wel eens materiaal over hebben. Ik heb ook een keer een complete oude vloer gekregen. Heel soms haal ik materiaal uit een container. En verder heb ik momenteel nog een heel leuk en ambitieus project: ons huis in de Wattstraat boven het voormalige Chinese restaurant, dat we 3 jaar geleden hebben gekocht. Ik ben best trots op wat we daar al van gemaakt hebben!’ Zie ook: www.hetmeisjemetdezaag.nl