Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

“De mooie grens tussen perfectie en imperfectie” Kunstenaars in Artism

De minutieus geschilderde stedelijke landschappen van Gert van ’t Riet, een van de kunstenaars die werkt in Artsim, hebben alles te maken met het ontstaan van de Stichting Artism, gehuisvest in het pand van Bierbrouwerij De Prael aan het Esperantoplein. Als Bart van Krimpen ’s avonds langs een galerie loopt, raakt hij geïntrigeerd door een schilderij dat in de etalage hangt. Jaren later ziet hij het tot zijn verbazing opnieuw en koopt het. Dat is het begin van de vriendschap tussen hem en de kunstenaar Gert van ’t Riet en in feite het begin van Artism.

Zelfde visie

Artism, centrum voor culturele dagbesteding, van 2016 tot 2018 aan de Bezuidenhoutseweg, zit sinds april 2018 in het gebouw waarin ook De Prael is gehuisvest. De Prael en Artism: een gelukkige combinatie, omdat ze allebei dezelfde visie hebben op arbeid en zorg voor mensen met een beperking.

Zorg beter maken

Bart van Krimpen, als werktuigbouwkundige aanvankelijk werkzaam in de olie-industrie en later in de software, liet Gert voor zijn bedrijf Damph de huisstijl en het verpakkingsmateriaal ontwerpen. Die samenwerking veranderde Barts visie op eigen carrière en geluk. “Het leiding geven aan Artism is inspirerend, geeft voldoening en is ook uitdagend. Mijn doel is om op deze manier de zorg beter te maken. Door efficiënter te werken kun je de kwaliteit verhogen.”

Kunstencentrum

Artism biedt ruimte aan kunstenaars om zich te ontwikkelen door middel van een inspirerende omgeving en persoonlijke aandacht. Daarnaast stimuleert Artism de verkoop van de werken en gaat daar binnenkort actiever mee aan de slag. Als het mogelijk is, brengt Artism de kunstenaars ook belangstelling bij voor cultureel ondernemerschap.
Behalve Gert van ’t Riet werkt bij Artism ook Fred, die zich met zelfgemaakte olieverf, specialiseert in portretten en landschappen. Rijk maakt schilderijen en beschildert daarnaast ook kistjes, tasjes en schoenen. Rijk: ”Mijn werk kun je het beste typeren als kleurrijk”. En Cornelleke die minutieus het doek volschildert met stippeltjes waarin kubussen zweven. Cornelleke: ”Die kubussen in de ruimte kloppen soms wel en soms niet. Het is een mooie grens tussen perfectie en imperfectie.”

Vacature

Bart: “Gemiddeld drie keer in de week komen de 10 kunstenaars een dag of dagdeel bij ons werken. We hebben ruimte voor 16, maar de opzet is om het kleinschalig te houden. Voor onze kunstenaars is een prikkelarme omgeving belangrijk. Zowel de zorg als de kunst laten we door deskundigen begeleiden. Shirley is onze vaste gediplomeerde zorgbegeleider.”
Voor de begeleiding van het artistieke gedeelte heeft Artism een vacature openstaan voor een of twee dagen per week.

Outsider Art

Kunst door mensen met een beperking wordt sinds een jaar of vijftig aangeduid met de term ‘Outsider Art’. Willem van Genk (1927-2005) is een internationaal bekend Nederlands kunstenaar op dit gebied. Museum het Dolhuys in Haarlem, de Hermitage in Amsterdam en het Guislain Museum in Gent besteden ruim aandacht aan Outsider Art. Artism-kunstenaar Gert van ‘t Riet neemt met vijf ‘stedelijke’ werken deel aan de expositie City Scapes, die tot en met 23 augustus te bezichtigen is in Galerie Atelier Herenplaats, Schietbaanstraat 1 in Rotterdam.