Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Circaso in de Teijlerstraat: “In ons thuishonk voel je de echte circussfeer”

Jongleren, acrobatiek, eenwielfietsen, ballopen, acts in de trapeze: de jongeren van circuswerkplaats Circaso draaien hun hand er niet voor om. Maar beschrijven wat Circaso nou eigenlijk inhoudt, is nog best moeilijk. Anja van Wijngaarden, een van de oprichters van Circaso: “Circus is geen sport, maar wel sportief. Het is geen teamsport, maar teamwork. Er zijn geen winnaars en verliezers, het is iets heel unieks.”

Bekend gezicht in de wijk

In de wijk is Circaso ook uniek, want het is het enige jeugdcircus in Den Haag. “In heel Den Haag is er maar één jeugdcircus, en dat zit hier. Daardoor brengt Circaso mensen uit andere stadsdelen bij elkaar.” Circaso telt op dit moment ongeveer 255 leerlingen: kinderen, jongeren en volwassenen van binnen en buiten de wijk.
Veel mensen kennen Circaso al van voorstellingen in de wijk, bijvoorbeeld tijdens braderieën in de Weimarstaat, festival Het Circus in De Verademing en op nog veel meer plekken. Ook heeft Circaso een samenwerking met theater De Nieuwe Regentes. Hier verbazen de jonge circusartiesten van Circaso het publiek met zelfgemaakte circusacts. Verder organiseert Circaso in de wijk vakantieactiviteiten, lessen op scholen en kinderfeestjes. Zo bereikt Circaso jaarlijks zo’n 7500 kinderen.

Veel wensen

Circaso zit nu al 9 jaar in de wijk. De circuslessen worden gegeven in een eigen zaal in de Teijlerstraat. Onlangs werd het pand aan de gemeente Den Haag verkocht. Er is sprake van achterstallig onderhoud, dat de gemeente gaat aanpakken. Anja: “De gemeente heeft ons verzekerd dat we mogen blijven, maar dat heeft grote gevolgen voor onze maandelijkse lasten. Dit geeft zorgen voor de toekomst van het jeugdcircus en we onderzoeken nu hoe we deze uitdaging het hoofd kunnen bieden.”
Blijvende veranderingen zijn volgens Circaso hard nodig. Anja: “We hebben veel wensen. Omdat we meer activiteiten willen ontwikkelen, willen we een zaal die geschikter is om bijvoorbeeld groepen en schoolklassen les te geven. Onze basisvoorzieningen moeten nodig op orde worden gebracht. Nu is er bijvoorbeeld maar één toilet en één kleedkamer. Onze zichtbaarheid in het pand kan beter, en willen we graag een betere opslagruimte.”

Eigen honk in de Teijlerstraat

Circaso gebruikt ook nog andere locaties, zoals gehuurde gymlokalen in Bezuidenhout en Escamp. Maar de locatie in de Teijlerstraat is het thuis van Circaso. “Hier is het een eigen honk. Hier voel je de circussfeer het meest.”

Tekst: Cato Klut