Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Beter bewegen met Gyrotonic bij Body in Flow

Je lichaam op een bijzondere manier gezond, fit en sterk krijgen en houden? Dat kan bij Body in Flow van Valentina Scaglia. Valentina geeft les in Gyrotonic en Gyrokinesis, een in Nederland nog vrij onbekende vorm van workout.

Vloeiend bewegen

Gyrotonic is een vorm van training, gebaseerd op de principes van yoga, gymnastiek, dans, zwemmen en tai chi. De oefeningen worden uitgevoerd op speciaal ontworpen apparaten. Die lijken niet op ‘gewone’ fitnessapparaten, maar zijn vriendelijk van vorm en gemaakt van hout. Tijdens de oefeningen maak je ronde, vloeiend in elkaar overlopende bewegingen die je combineert met je ademhaling. Gyrokinesis is gebaseerd op hetzelfde principe, maar wordt in groepen gegeven zonder apparaten, alleen met een matje en een stoel.

Ruimte in je lichaam

Valentina Scaglia was jarenlang danseres bij het Nederlands Dans Theater (NDT). Na haar danscarrière volgde zij de opleiding tot Gyrotonic-trainer. “Ik vind het een heel mooie manier van bewegen. Ronde vloeiende bewegingen, met de gewrichten mee, goed om je lichaam wendbaar en sterk te maken. Je leert je hele lichaam als één geheel bewegen, zonder het te forceren.” De meeste mensen zitten te veel en bewegen te weinig, waardoor ons lichaam verstijft. “Met Gyrotonic krijg je weer ruimte in je lichaam. Als je ruggenwervel gezond is, is de rest van je lichaam dat ook. Daar heeft je hele lichaam voordeel van.”

Niet alleen voor dansers

Gyrotonic werd ontwikkeld door de Roemeens-Hongaarse danser Juliu Horvath. Hij bedacht de methode om zijn blessures te genezen en zijn kracht en beweeglijkheid terug te krijgen. Toch is de methode niet alleen voor dansers. “Zeker niet. Ik geef les aan dansers van het NDT, maar ook aan jongeren, ouderen, zwangere vrouwen en kinderen. Sommige mensen komen omdat ze klachten hebben. Anderen zien het als een goede work-out. Als je het belangrijk vindt om je meer bewust te zijn van je lichaam, je houding te verbeteren en je goed te voelen, dan is Gyrotonic iets voor jou.”

Privéles en groepsles

Valentina geeft privéles aan huis in de Newtonstraat en groepsles in De Zevende Hemel, Laan van Meerdervoort 190. Geïnteresseerden kunnen een gratis proefles doen, of een proefles Gyrotonic met korting. Opgeven kan via www.bodyinflow.nl.