Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Verliefd op het boek en op het theater

Ellen van Heijningen, directeur Boekids,
leesverslaafde en leespromotor

Ellen komt uit het Westlandse dorp Monster. Haar grootvader was de laatste professionele druiventeler van het Westland. Als kind organiseerde ze spelen zoals spokenhuis en rolschaatsen in de pikdonkere koelcellen van het bedrijf, maar zij was bovenal gek van lezen.

Kuijer en Beckman

Thuis waren er slechts de kinderbijbel en een medische encyclopedie, maar via de bibliotheek kwam zij in aanraking met jeugdboeken. Zij verslond er heel wat. Haar favorieten uit die tijd waren ‘Krassen op het tafelblad’ van Guus Kuijer en ‘Wij zijn wegwerpkinderen’ van Thea Beckman. Voor meisjes was in het katholieke Westlandse milieu de plaatselijke MULO het hoogst haalbare. Maar het lukte haar om haar ouders te overtuigen haar opleiding in het ‘verre’ Den Haag voort te zetten. Zij ging naar het MBO en later voltooide zij ook de PABO.

Van Crossing border tot Boekids

Boeken en met name ook theater waren haar passie. Ze had een bijbaantje als ouvreuse in de cabarettempel Diligentia en na een avontuurlijke periode in Frankrijk kwam zij achter de kassa bij Theater aan het Spui. Daar werd ze gevraagd om bij Crossing Border te komen werken. Kort hierop startte zij de voorloper van Boekids.

Lowlands voor young adults

Het Boekids-Festival is een belevingsfestival, een Lowlands voor kinderen en young adults. In 2003 vond het eerste Boekids-Festival plaats. Ellen organiseerde dit festival bewust los van de Boekenweek. Het moest een eigenstandig project worden en dat is gelukt. De combinatie van kinderen en lezen is geen gemakkelijke. Ellen: ”Je moet het verpakken in een stuiterbal zoals je het eten van groenten kan stimuleren door deze in een pizza te verwerken. Door te lezen wordt je fantasie getriggerd en dat kun je in allerlei variaties opdienen.”

9 en 10 juni

Op 9 en 10 juni vindt het festival voor de tweede keer plaats in De Nieuwe Regentes. Juist vanwege de mogelijkheden van dit theater met de vele plekken voor workshops, dans, film en theater, binnen en buiten, is dit zo’n fijne plek. De avond van 9 juni is gericht op de (jong) volwassenen. De kleinzoon van Jan Terlouw treedt op met zijn Nightclub, Frits Spits over muziek en taal, diverse internationale auteurs als Renee Watson en Katherine Rundell en onze eigen Jaap Robben, bekend van ‘Zomervacht’ is aanwezig en er is een escape room! Op zondag 10 juni is er Spinvis met Introdans, zijn er tal van bekende schrijvers zoals Floortje Zwigman (Fabeldieren), een verhalenzweefmolen, het Illustratiecafé en een festivalmarkt. Volop variatie dus.

Leesclub voor kinderen

Ellen: “Wat mijn favoriete boeken zijn? Zomervacht van Jaap Robben en John Green met De weeffout in de sterren.” Ellen zou graag een leesclub voor kinderen in deze wijk starten via het Boekids-Festival. Ze zoekt hier nog begeleiders voor. Alle info is te vinden op www.boekids.nl.