Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Mag ik deze dans ‘met u’? Viering eerste lustrum Parkinson Cafe

Op uitnodiging van Cokkie van Santen van de Praktijk voor Houding & Beweging woonde op zaterdag 2 maart de redactie de feestelijke bijeenkomst ‘eerste lustrum’ bij in restaurant De Hobbit aan de Joseph Ledelstraat. Cokkie vertelt over dit café, dat 6 keer per jaar gehouden wordt op de eerste zaterdagmiddag tussen 14.00 en 15.30 uur van de oneven maanden. De ene keer spreekt een neuroloog over Parkinson, de andere keer staat een speciale activiteit/therapie centraal. Er is altijd activiteit en reuring. Gemiddeld zijn er zo’n 35 bezoekers, patiënten en familieleden. Zo ook tijdens ons bezoek.

Parkinson in Nederland

De verwachting is dat in 2020 zo’n 100.000 mensen leven met de ziekte van Parkinson. De directeur van Parkinson Vereniging Nederland, Carla Aalderink, geeft in haar openingsspeech aan dat er 65 van dit soort cafés zijn in het land. Die worden allemaal goed bezocht door de mensen met Parkinson en hun familieleden. Het zijn ontspannen ontmoetingsplaatsen, waar men lief en leed deelt bij een kopje koffie en waar de deelnemers samen actief zijn. Carla vindt deze plek heel bijzonder: zo licht en fraai ingericht en weg van de zorghuizen, waar deze cafés meestal een plek hebben. Een van de initiatiefneemsters van dit café, Eunike, wordt in het zonnetje gezet en dan is het tijd voor actie!

Dance for Health

De ziekte van Parkinson is een complexe ziekte en progressief van aard. Bewegingstherapie, dansen en zelfs boksen voor een deel van de doelgroep zijn uitstekende activiteiten voor de doelgroep. Dit eerste lustrum staat ‘Dance for Health’ op het programma. Via deze vorm van dansen werk je aan balans, houding, flexibiliteit, kracht en coördinatie. Docent Marjolein Palthe krijgt iedereen de vloer op en het is opvallend hoe alle aanwezigen zonder enige gêne nadrukkelijk de opdrachten uitvoeren. Het ziet er ontspannen en sierlijk uit allemaal en het is vooral aanstekelijk. Na een korte pauze treedt Hans de Rijke, die zelf al 17 jaar Parkinson heeft op, samen met de gitarist, zanger Eric van der Toorn. Tot slot is er samenzang onder leiding van Sarah Mareels.

Noot: Bewegen met Parkinson bij Praktijk voor Houding & Beweging in De Hobbit op ma/di/woe/vrij en Dance for Health elke zaterdag in Studio Dutch don’t Dance Division in de Gheijnstudio’s.