Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Jacob Fietsenmaker – Fietsen met een glimlach

Jacob Fietsenmaker op de Beeklaan 199 is een echte buurtfietsenmaker. Eigenaar Driss Chahbouni koos met opzet een internationale naam voor zijn bedrijf. “Ik ben een fietsenmaker voor iedereen, niet voor één groep.” Driss, geboren in Fez in Marokko, kwam op zijn 12e naar Den Haag. “In Marokko maakte ik me een voorstelling van Nederland. Ik dacht dat het eruit zou zien als The Bronx in New York. Maar toen ik aankwam op Schiphol was alles zo groen. Veel mooier dan ik had gedacht.”

Taekwondo en thaiboksen

In Nederland stortte Driss zich op taekwondo en thaiboksen. Hij volgde een opleiding tot sport- en bewegingsmanager, maar de subsidie hield op en de opleiding stopte. “Fietsen is van jongs af aan een hobby van me. In Nederland fietst iedereen. Dat fascineerde me. Ik begon te experimenteren: een voorwiel van een motorfiets op een omafiets. Ik haalde mijn diploma, schreef een ondernemingsplan en kreeg subsidie voor een fietsenwinkel.” Dat pakte goed uit. Jacob Fietsenmaker verkoopt nieuwe en gebruikte budgetfietsen, doet reparaties en verhuur. Inmiddels is er een dependance in Deventer.

Buurtfietsenmaker

De buren weten de fietsenmaker te vinden. Mensen komen langs voor een praatje, vragen hulp bij kleine klusjes. “Ik voel me zo lekker op mijn gemak in deze buurt. Het is altijd druk in de winkel. Mijn vader zei: zorg dat je altijd een glimlach op je gezicht hebt. Dat is mijn motto.” Hij wil graag uitbreiden op de Beeklaan. “Ik ben een leerplek geworden. Met een grotere ruimte kan ik meer jongeren begeleiden. En ik wil dagbesteding bieden aan dakloze mensen.” Driss werkt snel en is altijd bereid om advies te geven of een zadel hoger te zetten. Zijn tamme dwergpapegaai is altijd in de buurt. Ook open op zondag.