Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Brouwerij De Prael Steeds meer de huiskamer van de wijk

Robin Heyl in De Prael

Brouwerij De Prael aan het Esperantoplein 20 in het Energiekwartier heeft het afgelopen jaar zijn plaats veroverd in de wijk. Steeds meer individuele bewoners en allerhande groepen hebben De Prael gevonden. Wie De Prael binnenkomt, treft een ruim grand-café aan, met verschillende plekken om alleen, samen of met een groep te eten en te drinken, te werken, te praten, naar muziek te luisteren of andere aangename dingen te doen.

Lindy-Hop

Robin Heyl, trajectbegeleidster en partymanager: “De Prael begint echt op te starten. Op donderdagen hebben we vaak vergaderingen, borrels en evenementen. De gemeente heeft onze locatie inmiddels ook al gevonden voor bijvoorbeeld themadagen en vergaderingen. Anton Constandse hield hier op 21 maart de Pub-filmquiz. Nieuw is ook de Lindy Hop ‘Sunday Beer Dance’, die vroeger bij Sociëteit Engels zat en nu hier maandelijks met een live band Lindy-Hopdansers begeleidt. Je kunt je opgeven voor een proefles en ook meedoen. De overige gasten kunnen toekijken en naar de muziek luisteren. Wie daar niet zo’n zin in heeft, kan zich terugtrekken naar een rustiger deel van de ruimte. Verder hebben we eenmaal per maand Tabletop Tuesday: een spelletjesavond, en een maandelijkse Buurtborrel + Jamsessie, waar vooral bewoners van het Energiekwartier komen spelen en luisteren.”

Interculturele daghap

“Ook leuk is dat de Russische gemeenschap ons heeft gevonden en hier hun Russian Pub Quiz houdt. Maar ook de jongeren van de protestantse kerk komen hier om te praten over een moderne kijk op religie. En dan heb je nog de Beer Belly Bootcamp: een uurtje work-out met Hidden Gym, met, echt waar, een biertje na. Op dinsdag en donderdag hebben we een wisselende daghap, met een biertje van de zaak. Doordat we mensen uit verschillende culturen in de keuken hebben staan, is dat heel vaak in de daghap terug te vinden.”

Huiskamer

“Blijkbaar hebben we iets wat veel groepen aanspreekt, en daar ben ik trots op. We zijn blij met de groei en de betekenis die we kunnen hebben voor de omgeving. We worden steeds meer de huiskamer van de wijk. Het is nog even wachten op de ketels voor de brouwerij die in de maak zijn. Als die er zijn, gaan we ook zelf brouwen. Uiteraard komt er dan nog een feestje.”
Van belang is ook dat De Prael, net zoals het filiaal in Amsterdam, werkervaring biedt voor mensen die om wat voor reden dan ook elders moeilijk aan de bak komen. De Prael zou zonder hun onmisbare inzet niet zover zijn gekomen.

Atelier Artism

De sociale functie van De Prael past mooi bij het atelier Artism, een stichting op het gebied van dagactivering, die huisvesting heeft gevonden in het gebouw van De Prael. De kunstwerken die daar te zien zijn, worden gemaakt door mensen met creatief talent, die zich in een individueel begeleidingstraject tot kunstenaar hebben kunnen ontwikkelen.