Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

AED’s in ReVa

Op de foto: Meike van de Wouw en Cor Hofman bij de AED

Je hoort steeds meer over AED’s (Automatische Externe Defibrillator), mede door campagnes van de Hartstichting. Wat een geluk als er direct een bij de hand is om iemand met een hartstilstand het leven te redden. Hoe kun je organiseren dat er een bij jou in de buurt komt? En waar hangen ze bij ons in ReVa? Het antwoord op die laatste vraag is nog niet zo eenvoudig.

Darwinstraat en omgeving

Cor Hofman en Meike van de Wouw, buren van elkaar, startten een actie onder buurtbewoners om geld op te halen voor een AED voor de Darwinstraat en omgeving. Cor: “Na een EHBO-cursus bleef het maar in mijn hoofd zitten dat we niet zo’n AED in de buurt hebben”. En Meike volgde op haar werk een BHV-cursus, inclusief reanimeren. Ook haar zat het gemis aan zo’n apparaat niet lekker: “De kans op overleven na een hartstilstand is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Een ambulance redt dat meestal niet binnen die tijd.”

30 dagen

Met een aantal buurtbewoners is er geflyerd en Cor en Meike zijn persoonlijk langs de deuren gegaan om het belang van een Buurt-AED onder de aandacht te brengen. Een van de voorwaarden van zo’n actie, die financieel wordt gesteund door Philips en de Hartstichting, is dat het resterende geld binnen 30 dagen moet zijn ingezameld. “Dat werd nog best spannend of het op tijd zou lukken. Maar we hebben het toch voor elkaar gekregen!”

Waar zijn ze?

Een kort onderzoek in ReVa laat zien dat nauwelijks bekend is waar hier AED’s zijn. Op de speciale Rode-Kruis-app zien we er twee: in theater De Nieuwe Regentes en in De Regenvalk. Na wat rondvragen vonden we er nog een paar: zie kader. Maar vermoedelijk zijn er meer AED’s in ReVa. Tijd om te weten te komen waar ze zijn en of ze beschikbaar zijn voor iedereen, of bijvoorbeeld alleen tijdens kantooruren of met een pincode.

Oproep

Dus weet je nog een AED, geef dit dan door aan de redactie@konkreetnieuws.nl en geef aan waar hij zich precies bevindt (binnen/buiten), met of zonder pincode en of deze altijd toegankelijk is. En wil je zelf een actie voor een buurt-AED starten, ga dan naar www.buurtaed.nl.

De tot nu toe bij KonkreetNieuws bekende AED’s:

– Boksschool de Haagse Directe, Newtonstraat 8
– Theater De Nieuwe Regentes, Weimarstraat 63
– Wijkcentrum De Regenvalk, Regentesseplein 148
– Tandarts Grinberg, Beeklaan 322
– Playground Hondiusstraat 45 (altijd bereikbaar)
– Gezondheidscentrum de Wasserij, Asmansweg 8
– Fultonstraat