Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Verborgen juweeltjes Franklinstraat 122/124

Onze wijk zit vol verborgen juweeltjes. Meestal lopen we er gewoon langs zonder ze op te merken: een portaaltje met prachtig tegelwerk, fraai glas-in-lood, een bijzondere raampartij. Een van die – een beetje – verborgen juweeltjes is de pui van het pand in de Franklinstraat 122/124. Het pand is gebouwd in 1898. In 1911 liet slager P. van der Marel de benedenwoning (tot dan was het een woonhuis) tot slagerij verbouwen naar een ontwerp van architect P. van der Gugten. Er kwam een geheel nieuwe pui en een groot etalageraam.

Bleek van begeerte

Het pand staat uitvoerig beschreven in het in 2014 verschenen boek ‘Bleek van begeerte, winkelarchitectuur in Den Haag’ van Botine Koopmans: “De bouwstijl van deze pui met de Javaans aandoende versieringen is in de historiserende Um-1800 stijl en verwant aan die van de Bonneterie. Boven het raam is in het fries van de kroonlijst ‘vleeschhouwerij’ te lezen. Het fries is extra breed om voldoende ruimte te geven aan de letters. De naam van de slager is op een natuurstenen plaat vermeld, omgeven door sierlijk gebeeldhouwde krullen.”
Verder vermeldt zij dat de slager in 1914 om de hoek in de Daguerrestraat een vleeshal liet bouwen, nog herkenbaar in de brede houten omlijsting. Wanneer de slagerij is verdwenen is niet bekend.

Botten

Helena en Ton Tielen wonen er al 10 jaar als huurders. Helena: “Het is leuk om in dit mooie pand te wonen. Mensen blijven er echt voor staan. We hebben ook iets van de historie teruggevonden in de tuin, die we helemaal hebben afgegraven en opgeknapt. We hebben er veel botten gevonden en een groot 3 cm dik marmeren werkblad uit de slagerij, dat onder het terras was begraven. Daar hebben we nu een tuintafel van gemaakt.”

Ossenkop

Ton: “Wij vinden de ossenkoppen in de pui ook heel mooi. Die verwijzen natuurlijk ook naar de slagerij. In de linker ossenkop is de brievenbus verwerkt. Ook staat het oude telefoonnummer met vier cijfers nog in de pui’. Binnen in het pand is niet meer zo veel te zien van de oude slagerij. Maar de eigenaar heeft bij het opknappen van het pand de oorspronkelijke verfkleuren weer aangebracht in de bovenverdieping.

Nog een vleeschhouwerij

Op de Weimarstraat 32 bevindt zich overigens een winkelpand dat erg lijkt op het pand in de Franklinstraat. Niet zo verwonderlijk: ook dat was een ‘Vleeschhouwerij’, zoals nog in grote letters op de pui staat aangegeven en ook dit was een ontwerp van architect P. van der Gugten.