Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Speelplek Daguerrestraat

Net toen buurtbewoners hadden bedacht dat het speeltuintje in de Daguerrestraat aan een opknapbeurt toe was, viel een brief van bureau Graswortel in de bus met een uitnodiging om ermee aan de slag te gaan. Dat kwam dus echt heel goed uit. Zo vertellen Geertje, van Emmaus, en haar vriend Jorg, pal aan de overkant.

Een wilde ruige, groene plek

Het waren leuke bijeenkomsten en kinderen konden vertellen wat voor speeltoestellen ze fijn zouden vinden. Buurtbewoners waren het snel met elkaar eens: geen voorgeprogrammeerde speeltuin, geen nette, maar juist een wilde, ruige en groene plek. Niet meer stenig, zoals het was, maar met zitbanken in uitgeholde boomstammen, een boomhut en veel natuurlijke materialen. Veel meer groen door meer beplanting en doordat aan de randen de indeling voor parkeren en fietsen gewijzigd zou worden (zie KonkreetNieuws, juli 2018). Een plek waar kinderen hun gang kunnen gaan en iedereen terecht kan. Buurtbewoners waren tevreden en blij dat ze bij de herinrichting een actieve rol hadden en al vroeg mee hadden kunnen denken.

Toch een teleurstelling

Een paar maanden later zijn bewoners toch teleurgesteld over het resultaat. Het is beter dan het was, dat zeker, maar niet zoals verwacht. Eigenlijk is het maar een beetje anders: dezelfde indeling met andere speeltoestellen. Een nette, afgebakende speelplaats, en vooralsnog (bij dit schrijven) zonder de boomstammen. Het groen aan de kant van de Beeklaan is nu al een hondenuitlaatplaats geworden. En er zijn meer fietsnietjes geplaatst dan afgesproken.

Het kan anders

Het kan anders, dat weten de betreffende bewoners zeker. De extra fietsnietjes weer weg zodat kinderen meer ruimte hebben en verhoogd groen bijvoorbeeld, waar geen honden in kunnen en er meteen een plek is om te zitten.