Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Gheijn Studio’s – Een gebouw boordevol cultureel ondernemen

In de De Gheijnstraat werd in 2016 een voormalige school omgebouwd tot bedrijvencentrum. Niet zomaar een bedrijvencentrum: vooral ondernemingen op cultureel gebied hebben in de Gheijn Studio’s een onderkomen gevonden.

Een cultuur gerelateerde community

Wendy Gieben is van ANNA Vastgoed & Cultuur, dat het pand in beheer heeft. Zij onderhoudt het contact met de gemeente, de eigenaar van het pand, die aan ANNA de opdracht heeft gegeven een cultuur gerelateerde community op te zetten. Ze informeert de gemeente dan ook op welke manier de Gheijn Studio’s worden gebruikt. Patty Broese van Groenou zit hier met het bedrijf Pepe, dat met culturele en maatschappelijke projecten de leefomgeving net iets aangenamer maakt (denk aan Winterlicht) en ze is bezig met Dien Dziecka, een soort Dag van het kind, om de kinderen van de arbeidsmigranten uit de Midden- en Oost-Europese landen te bereiken. Rinus Sprong vormt samen met Thom Stuart de artistieke leiding van de Dutch Don’t Dance Division.

Een open kunstenaarskring

Drie van de 13 bedrijven die allemaal iets aan cultuur doen. Rinus: “Hier zitten nog twee andere dansgezelschappen: Holland Dance en Another Kind of Blue. En twee van onze ex-dansers, die als ZZP-ers zijn begonnen met kamerdansvoorstellingen, vinden hier advies, repetitieruimte en kostuums. Maar we wilden niet alleen met dansgerelateerde ondernemingen bij elkaar gaan zitten. Hier zit bijvoorbeeld ook een strijkorkest, een schilderatelier, een regisseur, een kledingatelier en een componist. We zijn geen gesloten kunstenaarskring. Juist de onderlinge verbanden met verschillende vormen van cultureel ondernemen geeft een meerwaarde.”

Buren

Wendy: “We hebben goed gekeken welke bedrijven passen in het concept van de Gheijn Studio’s. De gemeente wil bijvoorbeeld geen al te commerciële bedrijven. Wethouder Van Asten is hier ook geweest en was erg enthousiast.” De band met de omgeving vindt men bij de Gheijn Studio’s belangrijk en daarom organiseren ze ook publieksactiviteiten. In de afgelopen paar jaar zijn de buren driemaal uitgenodigd een kijkje te komen nemen. Die buren hebben daarna het initiatief genomen om trottoirtuintjes voor het gebouw aan te leggen. En met buren die eerder een beetje moeite hadden met de nieuwe bewoners, is nu een heel goede verstandhouding ontstaan.

Energie

De Gheijn Studio’s worden zeer gewaardeerd door de bewoners. Patty: “Elke keer als ik hier aankom, krijg ik een goed gevoel. Het bruist. Er klinkt muziek, er wordt gedanst, er lopen mensen rond, de kamers staan open, we hebben leuk contact met elkaar.“ Vindt ook Rinus: “Er komt echt energie uit deze tent. De sfeer is heel prettig. We lenen gemakkelijk ruimtes aan elkaar uit. In veel van onze projecten doet iedereen mee: ouderen, kinderen, gehandicapten. Holland Dance heeft een project waarin wordt gedanst met mensen in rolstoelen. En Dance for Health danst elke week met MS-patiënten, op elk niveau, ook als iemand bijna niets meer kan. Hier wordt theater gemaakt waarin zaken als pesten in beeld worden gebracht. Wij laten zien wat kunst in het leven van mensen doet. Als er geen kunst meer is, hou je alleen cijfers over.”

Matangi Kwartet en vele anderen

Naast de genoemde bedrijven zitten in de Gheijn Studio’s ook: Matangi Kwartet (muziek), Shida Khizou (poetry theater), Cora Beijersbergen (portretschilder), Wolfert Brederode & Saskia Lankhoorn (piano), Stichting Haags Verhaal (verhalen), Patricia Wisse (zang), Studio Phoenix Kostuums, Kobe Audio, TAT Company (theater) en AMOA (muziekprojecten).