Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De liefde

Het is bijna Valentijnsdag. De dag waarop stiekem verliefden dan wel bestaande geliefden elkaar verwennen met cadeaus of bloemen. Ach, de grote liefde… Die heerlijke liefde kent te veel gezichten, te veel verschijningsvormen om in één vorm te gieten. In mijn praktijk zie ik hoe mensen zich op verschillende manieren met elkaar verbinden.
En meer nog –vandaar deze column over liefde- hoe mensen kunnen reageren als die grote liefde, die ene relatie voorbij is.

Het adieu

Een scheidingsmediation heeft ten doel voormalige partners op een evenwichtige wijze definitief afscheid van elkaar te laten nemen.
Een scheiding is in eerste instantie wel het (pijnlijke) einde van een (liefdes)relatie. Emoties voeren de boventoon en die maken het scheiden allerminst minder complex. De mediation rept van de scheidingsmelding, het adieu. Ofwel de scheidingswens met de reden waarom hij of zij wil scheiden. Duidelijk moet worden waarom en hoe, pas dan volgt de zakelijke en juridisch afwikkeling.
‘Goed scheiden doe je samen’ is geen loze kreet. Het is van onschatbaar belang, ook en vooral als kinderen zijn betrokken. Gelukkig zien veel ouders in dat je als partners uit elkaar kunt gaan en als ouders verbonden blijft.

Als de liefde voorbij is

Jan Drost, cultuurfilosoof – van vooral de liefde- en schrijver werd verlaten door zijn vriendin en schreef hierover het boek ‘Als de liefde voorbij is’. Waarom doet liefdesverdriet zoveel’ pijn? Zijn boek gaat over de liefde, het afscheid en opnieuw beginnen: een pleidooi voor een manier van leven waarin de liefde centraal staat en eigenlijk niemands leven ooit verlaat. Dus ook als je lang en gelukkig samen wilt blijven en van geen afscheid ooit zult weten, een prima cadeau voor je Valentijn. Als je durft!

Tekst: Ien Ubaghs, familierechtadvocaat/mediator