Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

‘Cozy apartment…’ Ja, maar voor wie?

‘Dichtbij het strand, het openbaar vervoer en een supermarkt vlakbij’. Uit een review op de site van Airbnb blijkt dat het hier een geheel zelfstandig appartement betreft, midden in ReVa. Vier weken te huur voor bijna 1900 euro.

Website

“Gaat u op vakantie? Dan kunt u uw woning of een deel van uw woning verhuren aan toeristen. Bijvoorbeeld via een online platform zoals Airbnb, Booking.com of Wimdu. U moet zich dan wel aan een aantal regels houden.” Zo staat het op de website van de gemeente Den Haag.

Regels

Die regels zijn bijvoorbeeld dat verhuur alleen incidenteel mag en niet ieder weekend of iedere maand. Het mag alleen door eigenaars, of als men toestemming heeft van de particulier verhuurder. Voor huurders van corporatiewoningen is het verboden.
De gemeente geeft een aantal redenen voor de gestelde regels. Een van die redenen is dat woonruimte schaars is in Den Haag en gebruikt dient te worden om in te wonen. Als woningen regelmatig of structureel worden verhuurd aan toeristen, worden ze onttrokken aan de woningvoorraad.

Langdurige verhuur

Maar er is het nodige mis in die wereld en dan hebben we niet over de leuke B&B ’s, de mensen die af en toe een kamer verhuren, toeristen welkom heten.
Nee, we hebben het over langdurige verhuur van complete woningen – óók in ReVa. Vijf weken voor 2200 euro, dan een paar nachten niet beschikbaar en vervolgens weer drie weken achter elkaar. Of verdeeld over een maand, vier nachten niet. Of een aanbod van 1675,- voor een maand. Zes weken voor meer dan 3000. Verhuurders uit de andere kant van het land die ook in andere landen appartementen verhuren.
Het is soms wat zoeken; langer dan een paar dagen online reserveren lijkt niet mogelijk, maar uit de reviews blijkt dan iets anders. Gasten die vertellen dat ze er drie maanden met veel plezier waren, of je leest over een langere periode heel veel en regelmatige reacties; daar is het toch echt anders. Aanprijzingen als plek voor ‘door de week’. Verhuurders die aangeven zelf vlakbij te wonen: handig voor als er problemen zijn.

Moraalridders?

Er zijn complete appartementen voor een lange periode te huur voor veel geld. Terwijl er tegelijkertijd door de gemeente naarstig gezocht wordt naar mogelijkheden voor nieuwbouw en om gebouwen te verbouwen tot woningen en appartementen. Starters en gezinnen die hier dolgraag willen wonen, maar dat hen niet lukt vanwege de hoge (huur)prijzen en het tekort aan woningen. We zijn geen moraalridders, maar dit is op zijn minst allemaal erg tegenstrijdig.