Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Water en roestvrij staal

‘Water en roestvrij staal’, twee elementen die de bekende Wassenaarse kunstenaar Hubert Hierck inspireerden voor het kunstwerk ‘Cascade’. Hij kreeg de opdracht van ‘Openbare Werken’ van Den Haag, om de voltooiing van de nieuwe gemeentelijke verbrandingsoven in 1970 te markeren met een opvallend voorbeeld van moderne kunst.

Van schilderijen tot keramiek en wandtapijten

Huub Hierck, (1917-1978) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst en ontwikkelde zich tot een veelzijdig kunstenaar: hij maakte schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, collages, metaalplastieken, graffito, hij bouwde decors en hij ontwierp wandtapijten. Hij was lid van Pulchri, gaf les aan Psychopolis in Den Haag en aan de Academie voor Beeldende kunst in Rotterdam.

Cascade

Het kunstwerk ‘Cascade’ (1970) in het Verversingskanaal, ter hoogte van de Weimarstraat, bij de Electriciteitsfabriek, zit ingenieus in elkaar. Het gaat in feite om een 6 meter hoge smalle vierkante buis die aan de zijden, om en om, is afgezet met vijf gehoekte panelen die naar boven toe steeds kleiner worden. Als je die middenkolom wegdenkt – je moet trouwens goed kijken om hem wèl te zien- lijkt het alsof de ruitvormen in het luchtledige midden aan elkaar vastgeklonken zitten. Doordat de driehoeken aan de zijkanten naar beneden toe steeds groter zijn, stroomt het water in een brede waaier naar beneden. De pomp die 5000 liter water per minuut kan verwerken, spuit het water pulserend weer omhoog.

Eenden

‘Cascade’ is onder beheer van de stedelijke afdeling cultuur. Die probeert regelmatig om het werk blank RVS te krijgen, maar door algengroei wordt het binnen de kortste keren weer zwart. De pomp staat vrijwel altijd aan, maar afgelopen broedseizoen is de fontein op verzoek van enkele bewoners en de dierenambulance uitgezet, omdat eenden een nest hadden gemaakt onder de fontein.

L’art pour l’ homme

Hierck was een gewaardeerd kunstenaar, zowel bij het publiek, als bij collega’s, architecten en studenten. Dat kwam vooral door zijn opvatting dat je met kunst moest proberen de maatschappij op een hoger plan te krijgen. Niet l’ art pour l’ art, maar l’ art pour l’ homme. Dat laatste merkte ook de wijk de Haagse wijk Mariahoeve, waar hij als ‘esthetisch begeleider’ voor het te ontwerpen sportgebied Overbosch niet enkel de inrichting van het gebouw, de gevelversieringen en de gangen van de administratieruimtes, maar ook de omgeving en zelfs de straatstenen als zijn werkopdracht beschouwde

Water en lucht

ReVa-bewoners die wel eens in Mariahoeve komen, kennen waarschijnlijk het 4 meter hoge koperplastiek aan de gevel van de voormalige MTS voor Fotografie aan het Tarwekamp en oud-studenten van de Sociale Academie aan de Saffierhorst herinneren zich ongetwijfeld die andere beroemde fontein van Hierck die daar nog steeds op de binnenplaats staat: vijf verstelbare sproeiers spoten in de Sociaal-Academietijd het water tegen een aluminium spiraal zodat het water als een twee meter hoog gordijn naar beneden viel. De fonteinfunctie is er helaas niet meer, maar het werk is zeldzaam gracieus. In het Zuiderpark staat een roestvrijstalen kunstwerk, net achter het zwembad, eveneens van Hierck. En mocht u binnenkort een chique feestje hebben op de aangemeerde SS Rotterdam in Katendrecht, kijk dan in die Ambassador Lounge tijdens het dansen even naar de twee grote panelen aan de zijwanden ‘Water’ en ‘Lucht’, van jawel, Huub Hierck.