Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

J.P. Alsem – sinds 1900 in ReVa

Johannes Petrus Alsem (Jan) opent op 16 juli 1900 de wijnhandel aan de Loosduinseweg 691 te Den Haag. Als hoofdsommelier van diverse hotels in België heeft hij een rijke ervaring in de wijnen opgedaan. De winkel is klein, achter de voorgevel een meter of 5 diep, waarachter gelijk de bedstede staat; er wordt in die beginjaren als het ware verkocht vanuit de voorkamer. Later breiden zijn kinderen de wijnhandel uit met een limonadefabriek achter de winkel. En vaten wijn worden uit Frankrijk gehaald, op de Loosduinseweg afgevuld en in de winkel verkocht.

De vierde generatie

In de loop der jaren ontwikkelt Alsem een eigen productenlijn: de eigen oude en jonge jenever en de eigen bereide advocaat zijn nog steeds verkrijgbaar. Anno 2018 is Julien Alsem, de vierde generatie – de vijfde generatie loopt momenteel snuffelstage in het bedrijf – nog volop in de weer met dranken, van over de gehele wereld. “Er is door de enorme verbetering van het vervoer veel meer bereikbaar en beschikbaar. En klanten zijn ook goed op de hoogte van het aanbod in Europa en de rest van de wereld.”

Drank is ontdekkingsreis geworden

Zo omstreeks 1970 breidt Alsem het assortiment uit met frisdranken en bieren. “Heb je rond het jaar 1960 de keuze uit tien soorten bier in Nederland, op dit moment hebben wij tussen de 450 en 600 soorten in huis. Dat biersegment is razend interessant. In het wijnpalet zitten pakweg 3000 smaken. Bij bier zijn dat er meer dan 7000. En de markt is ook veel sneller dan bij wijn. Wat dit jaar gebrouwen wordt, is het jaar erop vaak niet meer verkrijgbaar. Dat snelle geldt ook voor andere dranken. Neem gin. Vroeger had je 5 soorten, nu heb ik er hier in de winkel 50 staan. Drank is anno 2018 een ontdekkingsreis geworden,” aldus Julien Alsem, inmiddels behorend tot het prestigieuze genootschap ‘Ridders in de Orde van de Belgische Roerstok.’