Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Fysiotherapeut voor mens en dier

Erica van Eekeren (52) is fysiotherapeut, en dat niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Dat laatste is ontstaan vanuit haar grote liefde voor huskies en de sledehondensport. Ze heeft haar praktijk al heel lang op de Copernicuslaan 59. Na haar studie werkte ze vanaf 1988 jarenlang als waarnemer voor verschillende praktijken, onder meer haar huidige praktijk. Toen in 1995 een van de fysiotherapeuten ging emigreren, kon ze zich inkopen. Erika: “Het mooiste van fysiotherapeut zijn, is het werken met mensen en hulp kunnen bieden. In een praktijk zie je zo’n grote diversiteit aan mensen en op te lossen problemen langskomen. Dat is heel boeiend.”

Fijne wijk

En daarbij zit ze ook nog eens in een fijne wijk. “Ik zit hier al 30 jaar. In al die jaren heb ik de wijk erg zien veranderen. Vroeger zaten hier allemaal winkeltjes, die zijn inmiddels verdwenen. Ik heb de wijk achteruit zien gaan en hem de laatste jaren weer een stuk zien verbeteren. Er zijn meer jonge gezinnen gekomen en alles is erg opgeknapt. Een tijdje geleden ben ik in Barendrecht gaan wonen, maar ik heb de reistijd er wel voor over om hier te kunnen blijven met mijn praktijk”.

Huskies

In Barendrecht hebben zij en haar man zeven huskies. Ze begon er met 1 en de rest is allemaal van her en der komen ‘aanwaaien’. “We doen aan sledehondensport. Hier in Nederland met een karretje, en ‘s winters gaan we naar ons vakantiehuis in Zweeds Lapland waar we in de sneeuw met de slede lopen. De honden gaan mee in de bestelbus die speciaal voor de honden is omgebouwd. Onderweg overnachten we daar samen met de honden in. Het is 2200 km rijden, maar je hebt geen kind aan ze, want ze weten dat hen iets leuks te wachten staat.”

Oververhit

Erica heeft vroeger veel aan duursporten gedaan. Toen dat in de loop der jaren te zwaar werd, ging ze samen met haar eerste husky wandelen of steppen. Met twee honden was het nog leuker en zeker ook voor de honden. Langzaam breidde de groep honden zich uit. “Het zijn echte roedeldieren, die het fijn vinden om in een groep te zijn. Ze doen echt niets liever dan een kar of slede trekken en ze reageren alleen op verbale commando’s; teugels of zweep zoals je in de paardensport ziet worden niet gebruikt. Je moet wel verstand hebben van huskies. Boven de 15 graden mag je bijvoorbeeld niet met ze trainen, want dan raken ze oververhit”.

Opbouwen

Fysiotherapie voor dieren, waarvoor ze een aparte 2-jarige opleiding in Barneveld volgde, wijkt eigenlijk niet zo erg af van die voor mensen. “De problemen zijn vergelijkbaar: veel rug- en knieklachten, spierblessures, stukjes kraakbeen die losgekomen zijn. Mensen gaan steeds meer sporten met hun honden. Dat is prima, maar dat moet je wel opbouwen en bijvoorbeeld niet een hond midden in de zomer lang over asfalt laten rennen bij 25 graden.” Ook andere dieren behandelt ze. Bij het behandelen van dieren komt ze altijd aan huis. En verder kan ze helpen met het maken van trainingsschema’s en het revalideren na een operatie. Erica is bereikbaar via erica@cfcinfo.nl