Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De stem, het magisch instrument dat iedereen heeft

“De menselijke stem is een prachtig en krachtig helingsinstrument,” zegt Sumaya Femke. Zij is geboren in 1977 in Leiden onder de naam Femke Zwart. Na veel omzwervingen door het land, maar ook onder meer door Texas en Peru is ze nu gearriveerd in Den Haag. “Dicht bij de zee wilde ik zijn.” Na een kort verblijf in Scheveningen woont zij nu in de Lijsterbesstraat in dat prachtige appartementencomplex, het voormalige ‘Jongenshuis’ van de Haagse Koninklijke Woningbouwvereniging 1854. “Den Haag bevalt me heel goed.”

De kracht van de eigen stem

In haar vroege jeugd had Femke het niet gemakkelijk. Zij werd gepest op school. Als gevolg hiervan durfde zij lange tijd haar stem niet te laten horen. Na het voortgezet onderwijs zocht zij een tijdlang naar haar bestemming: even Pedagogische Academie, daarna HBO Cultureel. Ze werkte in het onderwijs en kort als ambtenaar bij een ministerie, maar dat was het allemaal niet. Op reis en via cursussen ontdekte ze rond 2009 de kracht van haar eigen stem en wat zij daar allemaal mee uit kan drukken. Een hoogtepunt in haar leven was haar ceremonie met behulp van een extract van de Ayahuascaplant. Ze ontving de nieuwe naam ‘Sumaya’, Arabisch voor trots.

Aan de slag met die stem

Sumaya Femke wilde met anderen de kracht van ‘de stem’ delen. “Veel mensen durven niet te zingen, hebben hun eigen stem nooit echt gevonden. Ik kan ze daarbij helpen.” Naast haar werk in de kinderopvang heeft zij nu haar eigen bedrijf ‘Connecting Sounds’ (www.connectingsounds.nl). Ze is zangeres, doet aan soundhealing, geeft workshops en individuele stemsessies. Een deelnemer aan een workshop deed de uitspraak: “Ik was helemaal terug in de Schotse Hooglanden, waar ik ooit doorheen trok.” Sumaya Femke schrijft ook haar eigen liedjes, zoals ‘Ken ik jou?’ wat ze componeerde na de begrafenis van haar grootmoeder.

In het café

Sumaya Femke pakt de shrutibox, een oud Indiaas instrument, en improviseert spelend en zingend met haar stem. Tegen de achtergrond van de geluiden in het café waar we zitten, geeft dit een heel speciaal effect en je krijgt zo een goede indruk van haar werkwijze. Ze speelt regelmatig samen met de Italiaanse pianist Alessandro.