Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Buurtschuur

ReVa steeds duurzamer

Gent (‘de Spullenbibliotheek’), Brussel, Utrecht (‘de Spullenier’), Amsterdam en Toronto (‘Library of Things’) zijn ons al voorgegaan, maar binnenkort heeft ook ReVa een eigen uitleenpunt voor gereedschap. Voor ‘Het Wijkbudget’ stelde Jeroen Boon voor om in ReVa een buurtschuur te beginnen en dit ‘duurzame’ idee honoreerde de jury.
Iedereen kent het wel. Voor een simpel klusje in huis koop je twee lijmklemmen. Die leg je na bewezen diensten in de kast, waar ze vervolgens tien jaar ongebruikt blijven liggen. En dat geldt in menig huisgezin ook voor aangeschafte behangtafels, de dure boormachine, die ene extra lange ladder, tuingereedschap of looplampen.

Bibliotheek voor gereedschap

Jeroen: ”Je kunt een buurtschuur vergelijken met een bibliotheek in de wijk. Je wordt lid en dan kun je gereedschap lenen om te klussen of iets te repareren. Je hoeft zelf geen duur gereedschap te kopen. Het idee is dat je voor 12 euro per jaar lid wordt en dan kun je drie items per maand lenen. Na een week breng je het geleende materiaal terug. Net zoals bij de bibliotheek zeg maar.”

Delen in plaats van hebben

“De buurtschuur is een laagdrempelige manier om mensen te laten beseffen dat we spullen kunnen delen en dat je bepaalde dingen niet meer zelf hoeft te bezitten. Een van de doelen is dan ook dat mensen geld besparen. Los daarvan zal zo’n buurtschuur een belangrijke sociale rol vervullen in de wijk. Het wordt een plek waar mensen elkaar spreken, elkaar helpen, dingen van elkaar leren. Een aantal buurtschuurvrijwilligers onderhoudt en repareert het gereedschap. Wellicht dat er ook workshops komen of naschoolse cursussen over duurzaam klussen in huis.”

Ruimte gezocht

Jeroen is wat je noemt een ‘visionair’, maar denkt tegelijkertijd ook na over hoe de deeleconomie in de praktijk een bijdrage kan leveren aan de werkgelegenheid in de wijk – juist voor mensen met een wat lastiger uitgangspositie op die arbeidsmarkt. De Buurtschuur heeft (22 nov 2018. red) nog geen plek gevonden, dus als er lezers zijn die een geschikte ruimte weten voor de opslag van gereedschap, neem dan contact op met Jeroen Boon.

Gereedschap ‘uit de wijk’

Jeroen is blij met het bedrag dat hij vanuit het Wijkbudget mocht ontvangen. “De opzet is dat zoveel mogelijk bewoners van Regentesse- en Valkenboskwartier deelnemen aan dit duurzaamheidsproject. Het assortiment van de buurtschuur, het gereedschap, moet echt ‘uit de wijk’ komen. Alle gereedschap is welkom. Dat mensen zeggen ‘Ik heb nog een gereedschapskist staan en ik doe er niks mee’, dat die hem komen brengen. Het geld wat ik heb gekregen, ga ik vooral besteden aan onderhoud en verzekering van het gereedschap, het organiseren van een goede PR en een openingsfeest en zorgen dat er een vaste club vrijwilligers komt die De Buurtschuur gaat runnen.”

Oproep

De Buurtschuur is op zoek naar handige wijkbewoners die willen helpen om De Buurtschuur tot een succes te maken: de ruimte onderhouden, gereedschap inventariseren, opknappen, repareren, de administratie bijhouden en dat soort werk. Daarnaast roept De Buurtschuur wijkbewoners op om gereedschap dat ze niet meer gebruiken te schenken aan deze gereedschapsbibliotheek. Neem contact op met Jeroen. Mail: boon.je@gmail.com .
Op donderdag 13 december is er van 19.30 tot 21.00 uur een voorlichtingsavond over De Buurtschuur in wijkcentrum De Regenvalk aan het Regentesseplein.

Jeroen Boon, adviseur en onderzoeker op het gebied van maatschappelijke initiateven rondom groen, energietransitie, kringloop en deeleconomie. Hij heeft oor zijn opleiding en werkervaring inmiddels een brede kijk op deze maatschappelijke thema’s. Hij begeleidt bewoners en bestuurders bij veranderingsprocessen op dit gebied en niet onbelangrijk: hij probeert de ideeën om te zetten in concrete, sociaal duurzame projecten. Zo is hij betrokken bij de energiecoöperatie Zon der Gaslaan, bij het platform Segbroek deelt en nu dus bij De Buurtschuur.