Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Beertje – bloemen en planten

Bloemen- en plantenzaak Beertje, Weimarstraat 43, hoek Franklinstraat, is al 35 jaar een begrip in onze wijk. Maria en Jan runnen de zaak. Maria, geboren in Almada vlakbij Lissabon, kwam op 11-jarige leeftijd naar Den Haag en leerde later via een vriendin Jan kennen. Jan komt uit een echte bloemen- en plantenfamilie: “Ik weet nog dat mijn vader met de bakfiets vanuit Den Haag naar de veiling in Aalsmeer reed om daar zijn planten en bloemen op te halen”. En op 15, 16-jarige leeftijd had ie zijn eigen bloemenwijkje hier in Den Haag. “Gewoon op de bakfiets met bloemen en dan belde ik overal aan.” Tot voor kort hadden Maria en Jan ook een kraam op de Haagse Markt. Meer dan 30 jaar stonden ze er.

Kwaliteit en smaak

De ouders van Jan hadden hier vanaf 1983 een bloemenzaak en in 1993 namen Maria en Jan die over. “Kwaliteit vinden wij de hoofdzaak. Zowel voor de planten als voor de bloemen. Je zult bij ons niet snel een bordje in de etalage zien met ‘Drie bossen voor 4,00 euro!’ Met goede kwaliteit komen klanten terug.”
De smaak van de klanten verandert steeds. “Bij bloemen zijn tegenwoordig de plukboeketten erg in. En bij de planten zien we dat klanten vaker voor grote, groene planten komen, zoals monstera’s. Planten die meteen een hoek in de kamer vullen, die een bepaalde sfeer geven. Een statement in de woning. We merken hierin duidelijk de invloed die woontijdschriften en weekbladen hebben, zoals de Libelle en de Margriet.

Kerst

Kerst is voor de bloemenhandel de drukke periode van de kerstbomen en de kerststerren. Kerststerrentip van Maria: “Mensen kijken naar de rode schutbladeren, maar let er bij de aankoop vooral op of de plant voldoende besjes heeft. Zet ‘m thuis niet meteen in een warme kamer, maar laat ‘m even acclimatiseren. En vooral: op het schoteltje water geven en overtollig water afgieten.”