Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Vishandel Buis wordt Buis Home of Kwee lapis

Foto: Jacques Rijnsburger

Bewoners van ReVa, gewend aan de vertrouwde vishandel Buis in de Weimarstraat, troffen afgelopen juni ineens een zaak aan met een andere naam en een ander, vooral Indisch, assortiment.

De (schoon)ouders van Henk en Monique Buis begonnen Vishandel Buis al in 1961 aan de Leyweg. De vele Indische Nederlanders die daar in de buurt woonden, kwamen vaak en graag in de winkel. Ze deden suggesties voor nieuwe Indische (vis)gerechten, die pa en ma Buis graag aan het assortiment toevoegden. Zo groeide van lieverlee het Indische aandeel van het aanbod en werd Vishandel Buis zelfs een Indische supermarkt, waar je naast de kibbeling zaken als makreel assem garam, boemboe bali, peppesan, ketjap, sambal en kroepoek kon kopen.

Henk en Monique kwamen vanaf 1980 in de zaak. Ook zij stonden open voor verzoeken van klanten. Het assortiment groeide nog verder: pasteitjes, lumpers, risolles, gado-gado, kwee lapis en meer. Intussen was de winkel naar de Weimarstraat verhuisd.De nieuwe opzet blijkt een afscheid en een nieuw begin te zijn. Na 38 jaar hard werken besloten Henk en Monique om vanaf 21 juni de visafdeling te sluiten, de naam te veranderen in ‘Buis home of kwee lapis’ (kwee lapis is gestoomde koek met kokossmaak), het assortiment aan te passen én het een beetje rustiger aan te doen door alleen nog op donderdag, vrijdag en zaterdag open te zijn. Maar de bewoners van ReVa hoeven niet in zak en as te zitten, want op die dagen liggen er gerechten om van te watertanden, bijvoorbeeld gateau africanes, loempia semarang, kibbeling, nasi bungus, kwee lapis ….

Buis, home of kwee lapis, Weimarstraat 169A, 070 6364792