Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Haaitek

Foto: John Martienus

We zetten onze tanden in elke computer

Aan de Valkenboslaan 175 tegenover de AH-winkel zit ‘Haaitek’. Haaitek is een sociale onderneming, gestart in 2016 vanuit de Stichting Anton Constandse, die in onze buurt een aantal woningen heeft voor mensen met autisme of verwante problematiek. Werkbegeleider Ernest Koelman, voorheen woonbegeleider bij Anton Constandse kwam op het idee om de interesse en de vaardigheid van veel bewoners rond alles met computers in te zetten in een bedrijf. “Echte klantcontacten, contacten met collega’s en serieus werk met computers in plaats van alleen virtuele vrienden.” Inmiddels zijn er zo’n 20 man voor een of meer dagdelen bezig in dit leerbedrijf. Ook mensen van buiten de Anton Constandse met een indicatie kunnen hier terecht. In de Vinkensteijnstraat in het gebouw waar ook een grote woonvoorziening is van de Stchting is de werkplaats gevestigd. Daar komt heel veel computermateriaal binnen. De bruikbare onderdelen worden uit de computer gehaald. In de twee jaar van het bestaan van Haaitek zijn al heel wat werkers doorgestroomd naar een betaalde baan.

Alexander en Yannick

Alexander loopt 2 keer per week vanuit zijn woning in Laak naar Haaitek. “Ik heb een druk hoofd en vanwege mijn defensieverleden in Afghanistan en Irak heb ik ook last van PTTS. Ik woon ambulant en had te weinig om handen. Hier ben ik lekker bezig met software installeren, virussen onschadelijk maken, enz. En ik heb contact met collega’s en klanten. Onlangs zelfs met een Griekse dame en Grieks is de taal van mijn geboorteland. Toekomst? Nou ik bekijk alles per week. Maar voor mij is dit voorlopig een uitkomst.”
Zijn collega Yannick woonde voorheen in een van de huizen van de Stichting in de wijk, maar nu woont hij met ambulante ondersteuning op zichzelf in het centrum. “Ik heb autisme. Mijn studie voor meubelmaker leverde niet op wat ik er van verwachtte. Ik wilde altijd al graag iets met AutoCad en tekenprogramma’s doen. Een jaar lang solliciteren leverde niets op. Dit bedrijf is goed voor mijn zelfvertrouwen. Hier leer ik van alles vooral ook van collega’s. Een computer had ik nog nooit van binnen gezien. In de toekomst wil ik een opleiding gaan volgen en doorstromen naar een bedrijf.”

Van opschonen tot advies op maat

Opschonen en versnellen van computers, virussen verwijderen, software installeren, reparatiewerk en hulp en advies op maat. Yannick: ”En je kunt oude computerspullen inleveren. De onderdelen daarvan kunnen we hergebruiken. Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag kun je van half twee tot half vijf bij ons terecht.” Kijk voor tarieven en kortingen(!) op de website www.haaitek.nl

Toekomstplannen

Ernest: ”In de nabije toekomst moet deze locatie een echte inloopwinkel worden, waar je een bakkie kan doen en zo mogelijk kan wachten op een prijsopgave. En er zijn plannen voor een creatieve afdeling voor het digitaliseren van kunst en het monteren van foto’s.”