Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Een tuinboekje voor iedereen

‘Je eigen tuintje’

Tuinieren is helemaal niet moeilijk en je kunt het met gemak al vanaf je zesde jaar doen. Maar iemand moet je wel even vertellen hoe je bijvoorbeeld een tuinplannetje maakt, je bergtuintje aanlegt, compost maakt of een insectenhotel bouwt. Dat en nog veel meer is te lezen in het tuinboekje van Maartje Muskens.

Ze heeft haar tuinboekje opgedragen aan haar kinderen en kleinkinderen. Die wonen allemaal in het buitenland, dus er wordt veel heen en weer gereisd. Maar er blijft gelukkig tijd over om boeken te schrijven en te illustreren. Eerder schreef ze al ‘Tuintje Stekken’ en ‘Plantjes Bakken’, waarvan ze net als in ‘Je eigen tuintje’ naast de tekst ook de illustraties maakte. En iets heel anders: ze schreef ook nog twee boekjes over langlaufen.

“Ik heb iets met kinderen en al vanaf mijn jongste jaren iets met planten. Ik wil ook iets doorgeven. Dat zal wel komen omdat ik uit een familie van leraren kom. Het liefst doe ik dat doorgeven op schrift. Het illustreren leerde ik in de VS, waar ik 6 jaar heb gewoond en waar ik een opleiding grafische vormgeving heb gedaan”. Maartje heeft nog meer vaardigheden, zoals het maken van schilderijen in monoprint en het geven van Sacraal Cirkel Dansen. Dat laatste was ook te zien op het afgelopen Buurtcircus in september.

Maartje woont al vanaf 1996 in de Van Bylandtstraat. Een prima plek, vindt ze. Haar eigen tuin is niet zo groot, maar ziet er door de indeling en beplanting ruim en weelderig uit. Per seizoen hangt ze er toepasselijke zaken in. Bijvoorbeeld een houten vogelhuisje, dat je makkelijk met plankjes, boomschors en een paar schroeven kunt maken, zoals je kunt lezen in ‘Je eigen tuintje’, dat Maartje in eigen beheer heeft uitgegeven. Daarin kun je bijvoorbeeld ook lezen hoe je sterrenkers in de letters van je naam kunt zaaien. Ze geeft daar nog een tip bij: “Het beste kun je iedere 2 weken een letter van je naam zaaien, dan heb je steeds verse Sterrenkers en hoef je niet zoveel tegelijk op te eten”. Een snoezig boekje en heel erg leerzaam.

‘Je eigen tuintje’ van Maartje Muskens is te bestellen via muskens@casema.nl