Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Muziekatelier Ernst Stolz

Muziekatelier Ernst Stolz zit al 32 jaar aan de Regentesselaan 201. Ernst studeerde onder andere klavecimbel, zang en blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, piano aan het conservatorium te Utrecht, schoolmuziek in Rotterdam en hij volgde een dirigentenopleiding aan het conservatorium te Tilburg. Zelf speelt hij piano, (barok) viool, violone, viola da gamba, blokfluit en accordeon. “Door mijn opleiding en eigen ontwikkeling heb ik op veel instrumenten leren spelen en mijn ervaring is, dat als je op een ‘nieuw’ instrument leert spelen, dat dan het spelen op andere instrumenten ook beter wordt.”

Er was vanaf de beginperiode veel animo voor zijn muzieklessen aan de Regentesselaan, ook al omdat hij vrij snel de mogelijkheden zag van Facebook en internet. De naam www.pianolesdenhaag.nl zegt wat dat betreft alles.

De leerlingen komen uit Den Haag, maar soms ook daarbuiten. De meesten uit de buurt. Er is veel vraag naar pianoles, maar ook wel vioolles. “Gitaar en ukelele akkoorden leren doen we ook. Mijn muzieklessen verzorg ik in groepjes van drie leerlingen tegelijk. Dat is gezelliger dan individuele lessen en de deelnemers leren van elkaar en ze stimuleren elkaar ook. Muzieklessen zijn niet meer zo technisch als vroeger. Het gaat nu vaak meer om het leren spelen van liedjes.” Momenteel is er nog plek voor enkele nieuwe leerlingen.

“Iedereen kan een instrument leren spelen, maar je moet er tijd in steken. Je moet veel en regelmatig oefenen thuis. Ouders die zelf geen keyboard of viool hebben, kunnen er voor hun kind een van me huren. Je moet als kind, en als volwassene trouwens ook, er wel wat voor over hebben. En vooral niet te snel opgeven. Je moet doorzetten. Ouders die hun kinderen daarbij helpen, die kinderen zijn het meest succes vol met de muzieklessen. Immers: doorzettingsvermogen hebben kinderen niet vanzelf, dat moet je leren.”