Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Aquariumcentrum Holgen

In 1895, toen het houden van vissen (en reptielen) nog voorbehouden was aan de elite, startte betovergrootvader Holgen in Amsterdam zijn aquariumhandel. In 1917 opende een tak van de familie Holgen een vestiging in Den Haag en in 1938 startte Gerrit Holgen, de grootvader van Rob, Aquariumcentrum Holgen aan de Regentesselaan 205.

Het houden van aquariumvissen heeft wel wat veranderingen doorgemaakt de afgelopen 80 jaar. Het elitaire karakter ervan is verdwenen. Het huidige klantenbestand van Holgen omvat alle lagen van de bevolking en van jong tot oud. Rob: “Je praat dan over zo’n 150 huishoudens in de directe omgeving van Holgen en voor heel de regio heb je het al gauw over duizenden woonkamers waarin een aquarium is te vinden.”

Beginnen met een aquarium is ook niet meer zo duur, terwijl de kwaliteit stukken beter is geworden. Voor nog geen 150 euro heb je al een mooi aquarium gevuld met verschillende kleurrijke visjes.

Ook de aandacht voor het welzijn van de dieren is veranderd. “Die kleine goudviskommetjes die verkopen we al ruim twintig jaar niet meer. Die goudvisjes leefden hooguit een paar maanden. Ook een vis heeft een goede leefomgeving nodig. Om precies te zijn, 1 centimeter vis per liter water. Dus zes visjes van elk 5 centimeter hebben 30 liter water nodig. Als een aquariumvis een goede leefomgeving heeft, kan hij met gemak jaren oud worden.”

Een andere belangrijke ontwikkeling ligt op technisch gebied; filters, waterverbetering, pompjes en zelfs apparaatjes die het voedsel doseren, zodat een eigenaar met gemak een weekje zorgeloos op vakantie kan. Allemaal ontwikkelingen die het eenvoudiger maken op een goede manier vissen in een aquarium te houden.

Rob: ”Het houden van visjes in een aquarium doet mensen goed. Het geeft levendigheid in een ruimte, het is kleurrijk en… het is voor mensen belangrijk dat ze iets hebben om voor te zorgen.”

Aquariumcentrum Holgen, midden in onze wijk. Al 80 jaar. Duizenden vissen in één winkel. Een belevenis.