Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

“Zoveel verschillende smaken in een blaadje of boontje”

Marloes en Marnix zijn nu al 6 jaar lang de trotse eigenaren van de winkel ‘Kali Tengah’ aan de Weimarstraat 54 en hebben zich gespecialiseerd in de verkoop van losse thee en koffiebonen. De opzet was om het assortiment toegankelijk te presenteren en eenmaal binnen is dat concept meteen duidelijk: rechts de bijna 100 potten met verschillende soorten thee en links de koffie. Marnix: ”Je kunt hier ook terecht voor een kopje koffie, maar de hoofdzaak is de verkoop van thee en koffie.”

Oost-Java

Koffie en thee ‘zit in de familie’. De overgrootvader van Marloes beheerde ruim 100 jaar geleden Kali Tengah, een plantage in Oost-Java, die naast rubber en kruidnagel ook koffie verbouwde. Die familiegeschiedenis zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de nog steeds groeiende belangstelling en liefde van Marnix en Marloes voor de thee en de koffie. “Het zijn gewoon fantastische en interessante producten met enorm veel variaties in smaak.”

Koffie

De koffie uit de winkel van Kali Tengah komt van de Haagse koffiebranderij Boon en van de Rotterdamse branderij Giraffe Coffee Roasters. Alle koffies in de winkel vermelden de datum waarop de koffie gebrand is. Marnix: ”Koffie is het lekkerst als je hem binnen een maand na het branden drinkt. Op goede koffie staat de branddatum.”

Schaduw gegroeid

Daarnaast organiseert Kali Tengah koffie- en thee proeverijen en barista-workshop. “Op onze theelab-avonden gaan de deelnemers zelf aan de slag met het zetten van thee en ervaren ze hoe temperatuur, de trektijd, de hoeveelheid thee en de soort water de smaak van de thee beïnvloed. Thee is een wonderbaarlijk product. Kijk hier bijvoorbeeld, deze soort, dat is ‘schaduw-gegroeid’ thee, dat is qua smaak echt een verschil met thee die gewoon in de zon gegroeid is.” Mooi om iemand met zoveel liefde over zijn product te horen praten.

Zie de website van Kali Tengah voor cursusaanbod, proeverijen en workshops.