Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het Snoepje van de Wijk

Speelgoedwinkel Rood met Witte stippen

‘Het Snoepje van de Week’ van De Gruyter bestaat al tientallen jaren niet meer, maar op speelgoedgebied zou je ‘Rood met witte stippen’ makkelijk ‘Het Snoepje van de Wijk’ kunnen noemen.

Hendrick de Keyzer

Het voormalige pand van De Gruyter aan de Beeklaan 303 is een feest voor volwassenen en kinderen. Oók voor volwassenen zonder kinderen, want de metersgrote kleurrijke tableaus die de winkel sinds1917 sieren, vormen nu de achtergrond voor de poppenkleren, de jurken, de spelletje, de teddyberen, kaarten en de pijl en boog. “Ja,” zegt eigenaresse Karin de Vries, “wij huren het van de stichting Hendrick de Keyzer en zowel de binnen- als de buitenkant van het pand blijft, zoals het toen was.”

Plafondaap

Maar het zijn natuurlijk vooral ouders met kinderen die de winkel bezoeken. Karin, (“Ik hou zelf nog steeds heel erg van speelgoed”) ooit werkzaam in het onderwijs, heeft het kindvriendelijkste interieur denkbaar. Slingers vol feestmutsen, poppen, kaarten en vlaggetjes, paddestoelen (jawel, rood met witte stippen) in soorten en maten, strandscheppen en –karren, jurken en speelgoeddieren, lees- en prentenboekjes. Aan het plafond hangt een speelgoedaap.

Regenboog

“Goed speelgoed prikkelt de fantasie. Je moet het zien en ermee willen spelen. Zag je die regenbogen van Grimm’s? Elf stroken gekleurd kwaliteitshout. Je kunt er bruggen mee bouwen, tunnels, omheiningen, torens en poppenhuizen. Tientallen spelletjes kun je ermee spelen. Dat houten speelgoed was vroeger vooral iets voor antroposofen, maar al jarenlang heeft het zijn weg gevonden bij het brede publiek. Het aardige is, het prikkelt de fantasie èn is uitdagend voor alle leeftijden, nou ja, vanaf anderhalf jaar.”

Cursussen

Voor ouders en leerkrachten verzorgt Karin op dinsdag- en donderdagavond cursussen. Haar website en Facebook (Rood met Witte Stippen) geven een mooi beeld van winkel en cursusaanbod.