Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Boomhutten

De bezetters hadden een flink deel van Den Haag gesloopt; boos opzet. De bevrijders hadden nog het een en ander platgebombardeerd; ongelukje. Derhalve ben ik een geboren onderhuurder. In een zijkamertje van een bovenhuis aan de Beeklaan kwam ik –wegens ruimtegebrek in stuitligging– ter wereld. Mijn ouders hadden inwoning gekregen bij de familie Brouwer, boven ijssalon Roma, weet u nog? Na enkele jaren werd het prille gezin een nagelnieuw driekamerflatje gegund aan de Erasmusweg. Daar kon een mens zijn kont keren, mits het geen brede was.

Zeventig jaar later. Den Haag, wat een stad! Een prachtstad! Een stad met een skyline! Onherkenbaar voor mijn ouders, zouden ze tot het leven weerkeren. Eén ding, zouden ze nog wel herkennen. Als je jong bent en een gemiddeld inkomen beurt, kom je niet aan een fatsoenlijke woning. Koopwoningen zijn binnen een jaar een kwart duurder geworden. Huurwoningen in de vrije sector zijn onbetaalbaar. In de tijd die je staat ingeschreven voor een sociale huurwoning kun je een baard van drie meter kweken. En als je dan eindelijk wordt opgeroepen voor een bezichtiging sta je je samen met oorspronkelijke en nieuwe Hagenezen rond de buit te verdringen. Dikke kans dat je met lege handen en scheve ogen ‘naar huis’ wordt gestuurd.

Hoogste tijd voor een Haags Deltaplan: bouwen als een gek, in de lengte, in de breedte en in de hoogte. Volgend jaar klaar? Was het maar waar! En dat terwijl we oplossingen nodig hebben voor vandaag! Vooruit, uiterlijk volgende week hebben we iets geregeld. Is goed te doen. Op het Plein plaatsen we twee rijen wooncabines in vier verdiepingen. Kamers vóór de Kamer. Kamerbewoners in het zicht van Kamerleden als aansporing om te doen wat nodig is: de woningmarkt reguleren én bouwen. Het Malieveld zetten we vol ruime wooncontainers voor gezinnen. De kinderen kunnen hertjes aaien in de Koekamp. De kermis moet dan maar terug naar de Vijverberg. Leuk voor de bewoners van de Hofvijver, want daar worden twintig woonarken te water gelaten. Champagne!

Hoor ik daar gepruttel over vergunningen, gejammer over beschermde stadsgezichten? Zal wel een gezeten burger zijn met een prettig onderkomen in Valkenbos, al jaren vrij van hypotheek en in waarde enkele malen over de kop gegaan. Of een scheefwoner die een schappelijke huur betaalt voor een woning waarvoor hij nu niet eens meer in aanmerking zou komen. Nu maar hopen dat onze aankomende wethouders snappen dat vrij wat Hagenaars iets anders aan hun hoofd hebben dan een beweegbaar podium in het Spuiforum. Te weten een betaalbare woning. Aan boomplantplannen geen gebrek. Prima! Nu nog vóór de herfst weerbestendige boomhutten met sanitair in het Haagse Bos. Gedenk Jan Schaefer: in gelul kun je niet wonen.