Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Zwanenzang van een beddenverkoper of toch niet?

Van links naar rechts (Roel Epskamp, Marko Jol, Bas Verbaten. (Joke van het Kaar administratie staat niet op de foto ).

Firma Epskamp, fameus beddenpaleis aan de Weimarstraat 180,stopt na bijna 83 jaar op 1 juni 2018.

Het verhaal van de firma Epskamp begint al in 1936 als de opa van Roel en Ronald Epskamp een woninginrichtingszaak begint in de winkel aan de Beeklaan, waar nu de witgoedzaak in zit van de gebroeders De Bruin. In 1966 wagen twee zoons, Henk en Ton Epskamp de sprong naar het leeggekomen winkelpand van Kreijmborg. Dat betekende een vloervergroting van 250 m2 naar 1500 m2 en magazijnruimte, die liep van de Beeklaan naar de Kepplerstraat. Ze waren wel bevreesd voor deze grote stap, maar het warenhuis liep al snel als een trein. In 1980 nam de volgende generatie Epskamp, een zoon van Ton en een zoon van Henk, het bedrijf over. Roel (59 jaar) ging de winkel doen en Ronald zorgde als registeraccountant voor de financiële kant.

Van woninginrichting naar beddenwarenhuis

In de tweede helft van de 80’er jaren was er crisis en het bedrijf ging zich specialiseren als beddenwarenhuis. Geleidelijkaan verdwenen magazijn en expeditie, want die functies werden naar behoefte ingehuurd. De verwikkelingen rond de fietsroute Weimarstraat kostte veel klandizie, maar het bedrijf kwam goed uit de crisis en draaide volop door. Wel was het pand vanwege de specialisatie te groot geworden en sinds enige jaren is Roel op zoek naar een ander geschikt pand van 500m2 om de zaak daar voort te zetten. Ja, en toen kwam er plots een heel goed overnamebod en dat konden de neven niet laten passeren. De nieuwe eigenaar gaat flink renoveren. Boven komen 9 appartementen en op de parterre en de kelderverdieping een filiaal van een bekende supermarktketen, die in ReVa nog geen winkels heeft. Op 1 juli start die ingrijpende verbouwing. De twee panden aan de Beeklaan naast Epskamp zijn ook door deze partij aangekocht.

Anekdotes uit de geschiedenis van Epskamp

Desgevraagd vertelt Roel over de verkoper, die zich niet zo goed voelde en na de inname van een aspirientje even te bed ging en vervolgens in slaap viel voor het oog van de klandizie. En over de service van het bedrijf, die bij vaste klanten ook nog wel het vastgelopen machientje van het elektrisch bed kwam repareren. Alle bevolkingsgroepen kwamen door de jaren heen in de winkel. Hij genoot altijd van de gezellige mix in deze wijk. “De laatste jaren zie je dan weer veel Poolse ouders die voor hun kind de mooiste kinderbedjes komen kopen.” Ook de verhalen over de winkelbezoekers van de Winkeliersvereniging, zoals banketbakker Piet Grimbergen, die alle winkels in de Weimarstraat bezocht, en de volle zalen als er een vergadering van de club was. Vaste klanten lopen nu binnen om te vertellen hoe jammer zij het vinden dat dit ‘instituut’ verdwijnt. Roel heeft nog twee man personeel en die hopen op een doorstart en anders vinden ze hun weg wel.

Herstart

Maar wie weet duikt er volgend jaar toch weer een beddenwinkel van Epskamp op, want Roel zoekt nog even door. “Als ik herstart, dan moet dat in Den Haag. Daar kennen ze me tenslotte! Maar ik neem daar rustig de tijd voor.”