Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Veiligheid in ’t verkeer

Beeldhouwwerk op bruggen is in Nederland een bekend verschijnsel. Ook in Den Haag staan nogal wat kunstwerken op bruggen. Aan de brug bij de Herengracht staat Maurits met in zijn hand de tekeningen van het te graven Haagse singelstelsel. Bij de Vaillantbrug een paard en bij de bruggen aan de Lijnbaan zelfs vier beelden. Aan onze Laan van Meerdervoort staat ‘Veiligheid in t verkeer’, een beeld van Dirk Wolbers (1890-1957).

De gevaren van het snelverkeer

Tachtig jaar geleden maakten stadsuitbreidingen en het toenemende verkeer het noodzakelijk om de brug aan de Laan van Meerdervoort te vergroten. Met zijn dertig meter lengte was de nieuwe brug van stadsarchitect Pet in 1937 meteen de grootste brug van Den Haag.
De beeldhouwer Dirk Wolbers, die in die jaren in Den Haag woonde, was gevraagd een passend beeldhouwwerk te maken. Wolbers maakte een figuratief beeld van twee en een halve meter hoog dat hij plaatste op de kop van een van de vier pijlers van de brug. Die ronde koppen van die pijlers staan zelf trouwens ook al twee meter boven het wegdek. De plaats van dit Noors granieten beeld is niet willekeurig. De moeder – in ragdunne mantel – en de twee kinderen staan met hun gezicht naar het oosten om op die manier het beste en meeste licht te krijgen.
‘Veiligheid in ‘t verkeer’ is de naam van dit monumentale beeld uit 1937 en het wil benadrukken dat het de taak van de burger is om zichzelf en anderen tegen de gevaren van het ‘stedelijke snelverkeer’ te beschermen: de moeder, kijkend naar de verkeersdrukte die zich tegenover haar afspeelt, staat op het punt haar kinderen te begeleiden naar de overkant. Het jongetje doet alvast een stap naar voren, terwijl het meisje nog wat tegen de moeder aan blijft staan.

Autootjes

Bijzonder zijn de auto’s die links en rechts aan de voeten van de kinderen staan. Auto’s die rechtstreeks uit het toenmalige wagenpark van Prins Bernhard hadden kunnen komen. Opvallend is de tegengestelde richting waarin die auto’s rijden. Ze suggereren bijna dat de moeder met haar twee kinderen in de middenberm van de Laan van Meerdervoort staat en het verkeer links en rechts vlak langs haar raast.

Zeilbootje

Minder opvallend zijn de twee beeldhouwwerken van de Haagse beeldhouwer Joop van Lunteren (1882-1958). Ze staan aan de Scheveningse kant van de brug aan de uiteinden van de brugmuurtjes, jammer genoeg half verscholen in de struiken. Aan de kant van de Suezkade een zittend meisje met een konijntje tegen de borst aangedrukt en aan de kant van de Conradkade een jongetje dat speelt met een klomp als zeilbootje. Beiden lijken zich niks aan te trekken van het drukke verkeer dat zich achter hun rug afspeelt.

Wolbers

‘Veiligheid in ’t verkeer’ is een bijzonder kunstwerk aan de grens van onze wijk. En Dirk Wolbers? Die kwam 22 september 1957 om het leven toen hij met zijn auto op de Leidseweg in Voorschoten tegen een voorgesorteerde stilstaande vrachtauto reed.