Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Regentesse Apotheek meer dan 120 jaar oud

Al sinds 1897 zit de Regentesse Apotheek op de Regentesslaan 105. Ben je een ReVa-bewoner, dan is de kans groot dat je in de Regentesse Apotheek terechtkomt. De laatste jaren heeft de apotheek de nodige veranderingen en uitbreidingen ondergaan.

Geschiedenis

In de kelder van de apotheek herinneren veel zaken aan de lange geschiedenis: oude documenten, in prachtig handschrift geschreven receptenboeken en voorwerpen om medicijnen te maken. De eerste apotheker (1897) was de heer Van Tooren, wiens diploma tussen de oude documenten te vinden is. Daarna volgden twee vrouwelijke apothekers: mevrouw Wakkie en vervolgens mevrouw Grutterink. De ouders van de huidige beherend apotheker Jan Veenendaal kwamen in 1975 in de apotheek. Jan Veenendaal en zijn vrouw Anissa namen hem in 2000 van de ouders van Jan over.

Voorlichting

Jan Veenendaal: “Toen mijn vader begon, moesten ze veel medicijnen zelf bereiden. Hoestdranken en crèmes werden in grote vaten gemaakt. Dat doen we nu niet meer. Tegenwoordig ligt het accent veel meer op het voorlichting geven over de medicijnen”. Twee jaar geleden liet het echtpaar Veenendaal mede om die reden de apotheek ingrijpend verbouwen. “Wie nu binnenkomt, ervaart dat we veel belang hechten aan de privacy van de klanten. De klant heeft steeds meer behoefte aan informatie. Die moet je kunnen uitwisselen zonder dat anderen dit horen. Er is zachte achtergrondmuziek en er is een systeem van geluidsmaskering aangebracht dat een soort terrasjeseffect heeft. Ook hebben we meer publieksruimte gecreëerd. En verder is er een afhaalautomaat geplaatst, zodat je ook na sluitingstijd medicijnen kunt ophalen. Collega’s uit het hele land komen kijken hoe we het hier hebben gedaan. De komende jaren gaan we werken aan het digitaal begeleiden van de klanten. Op gezette tijden kunnen mensen met bepaalde aandoeningen dan bijvoorbeeld gepersonaliseerde mail krijgen met interessante informatie over hun medicijnen, achtergronden en ontwikkelingen”.

Gezondheidsplein

Op een gegeven moment kreeg het echtpaar de kans om het naastgelegen pand te kopen, waarmee de ruimte, na een verbouwing, aanzienlijk kon worden vergroot. In 2011 kon de Regentesse Apotheek de ruimte aanbieden aan huisartsenpraktijk Keijzer en huisartsenpraktijk Vrij. Samen met diëtisten, fysiotherapeuten, een ergotherapeut, psychologen, wijkverpleegkundigen en een bloedafnamepost vormen ze nu het Regentesse Gezondheidsplein.