Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Hans van der Helm Keukens

Weimarstraat 173 tot en met 203
We spreken oprichter/eigenaar Hans van der Helm (74) en zijn bedrijfsleider Erik Landsmeer over het gerenommeerde keukenbedrijf aan de koffietafel achter in de showroom. “53 jaar geleden begon ik op nummer 173 met Haco, een Doe het zelf zaak, waar ik er later meerdere van had, onder meer aan de Fahrenheitstraat en aan de Frederik Hendriklaan.”

Hans komt uit een bakkersgeslacht in Leidschendam. Daar woont hij nog steeds en hij is, behalve op donderdag, zijn vrije dag, elke dag in de Weimarstraat. “De Weimarstraat vind ik nog steeds een topstraat. Waar vind je twee Albert Heijns in een straat in Den Haag? Mijn interesse lag niet in het bakkersvak, dus begon ik in deze branche. Al heel snel had ik twee man personeel en geleidelijk vergrootten we de winkel tot we de huidige omvang bereikten.”
Achter de vroegere winkels was veel extra ruimte om uit te bouwen trouwens. Kasten en keukens werden steeds belangrijker en zo groeide dit bedrijf uiteindelijk in de tachtiger jaren uit tot deze gespecialiseerde keukenonderneming. Vroeger was er ook nog De Zaen aan de Beeklaan die in dezelfde business zat. Die zaak moest afhaken, maar met Hans van der Helm ging het steeds beter.

Keukentrends

De basis van het assortiment was altijd de degelijke Duitse keuken. In Duitsland worden de beste keukens gemaakt volgens Hans. Maar er zijn ook sierlijke Italiaanse keukens te vinden in de showroom. Ooit was er de klassieke eiken keuken met de halfronde deurtjes, toen kwamen de glanzende witte keukens en nu zie je de robuuste houten keukens weer terug naast de sierlijke, ranke keukens. Er is steeds meer keuze in onderdelen gekomen. Kijk maar naar die schappen in de showroom. Gewoon de trends volgen en zorgen dat er voor elke smaak en prijs een keuken is. Dan blijven de klanten komen.

Prettig werkklimaat

Een ander belangrijk kenmerk is de stabiliteit van het peroneelsbestand. Mensen haalden hier hun pensioen of prepensioen en ze hebben nooit iemand hoeven te ontslaan. Bedrijfsleider Erik Landsmeer loopt hier ook al sinds 1985 rond. “Natuurlijk zijn er moeilijke periodes geweest, maar daar kwamen we altijd weer redelijk soepel doorheen. Klanten die ooit een keuken kochten, kwamen vaak weer terug voor de volgende keuken. We hebben een degelijk bedrijf met een hechte en deskundige personeelgroep.” Hans gaat ervan uit, dat zijn bedrijf nog lang voortkan in de Weimarstraat. Jammer natuurlijk dat Epskamp stopt, maar als de Jumbo daar start, zal dat toch ook weer voor voldoende loop in de straat zorgen.