Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Elske fietste naar Katsikas, Griekenland

“Ik wilde vrij zijn, het avontuur aangaan, en me nuttig voelen.”

Elske Voermans (25), geboren en getogen op de Regentesselaan, had na het afronden van haar Master in International Development Studies geen concrete plannen meer. “Tot die tijd wist ik altijd wel min of meer wat er voor me in het verschiet lag. Maar nu moest ik plotseling mijn eigen pad creëren: wat wilde ik doen, wat vond ik belangrijk en waar wilde ik mijn energie in stoppen?” Deze gedachtestroom leidde tot drie conclusies. “Ik wilde vrij zijn, ik wilde het avontuur aangaan, en ik wilde me nuttig voelen.” Voor Elske kwam dit vorig jaar mei 2017 samen in haar fietstocht van Den Haag naar Griekenland, om daar vervolgens vrijwilligerswerk te doen. Zij vond dit bij Habibi.Works, een intercultureel FabLab gelegen in Katsikas, in het noorden van Griekenland. Dit als reactie op de toestroom van vluchtelingen die vastzaten, en nog steeds vastzitten, in Griekenland.

Verveling is een groot probleem

In de meeste vluchtelingenkampen is verveling een groot probleem. Elske: “Er is helemaal niets, geen educatie, geen activiteiten, niets.” Nu de vluchtelingen- ‘hype’ wat wegebt, vertrekken veel van de grotere organisaties. Dat vertrek laat een groot gapend gat achter voor de opvang van vluchtelingen die nog steeds vastzitten in Griekenland en wachten op bericht over hun asielaanvraag. “We zien dan ook bijna iedere dag dezelfde mensen”, zegt Elske, “ze komen om dingen te maken die ze nodig hebben, zoals een kast of gordijnen, maar ook voor afleiding van de oneindige verveling en depressieve sfeer in het kamp. Habibi.Works is dan een veilige haven, een plek waar ze welkom zijn, gehoord worden en waar de sfeer gemoedelijk en vriendelijk is.”

Samendoen voorop

Habibi.Works draait op de inzet van gemiddeld zo’n tien vrijwilligers. Samendoen staat voorop. Elske: “Iedere dag ondersteunen we de gebruikers van onze ruimte in het uitvoeren van hun ideeën, waar dat kan met hulp van lokale Grieken, waarbij we mensen liever een skill leren in plaats van een taak voor ze uit te voeren. Er kan zomaar een dag voorbijgaan waarop ik de hele dag bezig ben met het vinden van de juiste materialen voor mensen, het luisteren naar hun verhalen, en het doen van ‘huishoudelijke’ taken. “

Mooi en lastig

“Met dit project kun je een hele concrete bijdrage leveren aan het geluk van mensen, op z’n minst op kleine schaal. We bieden ze afleiding, ze zijn even weg uit het kamp en in een positieve omgeving. Het kunnen benutten van je talent geeft zoveel meer eigenwaarde dan eindeloos in een container wachten op een antwoord op je asielaanvraag. Ik heb ook veel mooie mensen leren kennen, en geleerd over de verschillende achtergronden en culturen door de verhalen die mij verteld zijn. Ik denk dat het heel belangrijk is om meer van elkaar te begrijpen; integratie is iets wat iedereen aangaat en wat van twee kanten moet komen, en dat gebeurt hier op een natuurlijke manier.”

De grootste uitdaging voor het voortbestaan van Habibi.Works is, dat zal niemand verbazen, de financiële situatie. “We draaien volledig op donaties, wat ons bestaan onzeker maakt. Dit project is ontzettend waardevol voor mensen, helemaal nu alle grote organisaties de regio verlaten, en wij een van de weinige organisaties zijn die blijven. We zijn dan ook continu op zoek zijn naar middelen voor het financieren van dit project, in de vorm van geld of materialen.”


Habibi.Works werd opgericht onder beheer van de non-profit organisatie ‘Soup and Socks’ en biedt een platform voor o.a. educatie en empowerment. In de verschillende werkplaatsen, zoals keuken, houtwerkplaats of beauty salon en Media Lab, kunnen mensen uit zowel de lokale gemeenschap als uit de nabijgelegen vluchtelingenkampen actief zijn, kennis delen en nuttige voorwerpen maken om in hun dagelijks leven te gebruiken. Meer info en verhalen: https://soupandsocks.eu/habibiworks/ en Facebook habibi.works