Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Boodschappen Begeleidingsdienst

Elke dag, vijf dagen in de week, met een groep ouderen op pad om boodschappen te doen. Dat doet de Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD) al sinds 1991. Sinds kort is er een dag in de week een rolstoelbus en zo kunnen ook mensen met een beperking mee. Door de jaren heen is het aanbod enorm uitgebreid. Vrijwel elke dag is er nu iets te doen in Het Zamen aan de Esperantostraat en organiseert de BBD allerlei uitstapje en activiteiten, van een dag weg met de bingoboot tot een concert in het Zuiderstrandtheater.

Ontmoeting

Richard Özbey, afdelingshoofd Begeleiding en Bezorging: ”Eerlijk is eerlijk, bingomiddagen krijgen we zo vol, maar we vinden het belangrijk dat ook mensen met andere interesses bij ons terecht kunnen. Het doel is al die jaren hetzelfde, namelijk het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen en mindervaliden. Alles staat in het teken van ontmoeting.” De BBD is ook een leerwerkbedrijf voor langdurig werklozen. Naast drie betaalde krachten zijn er 60 mensen werkzaam: 30 vrijwilligers en 30 mensen met een STiP-baan, een gesubsidieerde baan voor mensen die lang in de bijstand zitten.

Opvang van bezuinigingen

De BBD heeft acht bussen en sinds een tijdje ook twee auto’s om boodschappen bij mensen thuis te brengen. Richard: “Niet iedereen kan zelf (mee) boodschappen doen en er is enorm bezuinigd op de thuiszorg. Voorheen mochten medewerkers ook boodschappen doen, en hadden ze tijd voor een praatje. Men kende elkaar vaak al heel lang en heel goed. De vraag bij de BBD neemt sterk toe en wij vangen, samen met andere organisaties, veel op. Mensen gaan achteruit, ook geestelijk, maar moeten wel zelfstandig blijven wonen. Ook mensen waar het echt niet meer gaat. Soms is het schrijnend. Er zijn mensen die om de tien minuten bellen, dan zijn ze vergeten dat ze zich al opgegeven hebben bijvoorbeeld.”

Tegen- en meewind

De BBD heeft door de jaren heen behoorlijk wat tegenwind gehad. Richard: “Dat is nu gelukkig anders. Karsten Klein ging in 2010 mee met de BBD en waardeerde wat we deden. Individuele begeleiding schrapte hij, dát wel, maar alles wat we in groepsverband deden moest doorgaan, én die twee bezorgauto’s kwamen er later bij.”

De gigantische ruimte beneden in Het Zamen vraagt om meer. Als straks de laatste kinderziektes eruit zijn, wordt ‘t hét ontmoetingscentrum voor ouderen van Den Haag. Een ruimte voor activiteiten voor iedereen, optredens, maaltijden en concerten. “En…’, Richard wijst naar boven, “het dakterras wordt nu beperkt gebruikt, maar ik zie het helemaal voor me; concerten in de zomer in de zon.”

Meer informatie over de BBD? Tel:070-3646661 of www.bbddenhaag.nl.