Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Wolken krabben

Den Haag heeft veel van het goede. Bijvoorbeeld zestien raadsfracties die dagelijks in de weer zijn voor respectievelijk de Vrijheid, de Eenheid, de Ouderen, de Verdrukten, de Dieren, het Groen en de Stad. Misschien ben ik iets vergeten. De grootste maar dan ook allergrootste fractie bezet zeven van de vijfenveertig zetels. Zeven partijtjes houden elk slechts één (1!) zetel warm. Zeven dwergen door dwergenclubjes op het pluche gehesen. Soms loopt er een kwaad weg van z’n clubje (Grumpy). Delen is vermenigvuldigen. Zo krijgen we veel van weinig.

We kunnen kiezen tussen christen- islam- sociaal- liberaal- en 66-democraten. Maar net als van smaken ijs bij Florencia kun je er van democraten natuurlijk nooit genoeg hebben. Een dierenpartij? Den Haag heeft het! Een schrijnend tekort aan nestkastjes op de Mezenlaan? Nood aan likstenen op de Kalvermarkt? Ook de ouderen, die met velen zijn, manifesteren zich in de plaatselijke politiek. Als ik terugkom uit pakweg Bangkok of New York heb ik al het gevoel dat ik vanuit Den Haag Centraal een ruime aanleunwoning binnen stap. Wat willen ze nog? Rijbanen voor scootmobiels? Deelrollators? En dan nog een groenpartij in de groenste stad van Nederland terwijl elke zieke boom al intensive care krijgt en we door de bomen het Haagse Bos niet meer zien.

Kennelijk kunnen we ons dat menu van politieke amuses veroorloven, want het gaat goed met Den Haag. De stranden en de trams waren nog nooit zo breed, het Atrium en de inkomens in zekere postcodegebieden zijn hoog, de tramtunnel is droog, de wachttijd bij de haltes is kort, de fietspaden zijn lang en Poten hebben we zowel kort als lang. Bovendien staat onze stad prominent op de wereldkaart. Den Haag verschaft meer vrede en recht dan onze planeet aankan. In de draagkrachtige bedienaren van die vrede hebben wij een welbehagen, want zij maken de stad rijk. Zelfs de koning wil hier wonen, al moet hij zich nu nog behelpen in een randgemeente die het bestuurlijk wat minder heeft getroffen. Annexeren zou ik zeggen. Worden we nóg rijker en ook nóg groener.

De financiële positie van Den Haag heet robuust. Dat treft, want boven het Spuiforum zien we de bui al hangen. Daar gaan ze geen gratis bier schenken. Aan het drooggelegde Spui gaat hoe dan ook een schip van bijleg voor anker. En verder zijn er nóg wat dingetjes. Betaalbare woningen bijvoorbeeld. Expats redden zich wel, maar Hagenezen met een bescheidener inkomen vallen buiten de prijzen. Nu maar hopen op een eensgezinde raad waar ze elkaar niet de ogen uitkrabben. Wolkenkrabbers hebben we nodig in de raad en in de stad. In de raad visie die over de grondmist heen kijkt, want met tiny minds krijg je tiny houses. Wolkenkrabbers in de stad. Ruimte en uitzicht.

Bert de Croon