Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Nog voor de zomer weer een Banenmarkt!

De Haag organiseert sinds 2015 in diverse wijken van Den Haag een Banenmarkt, vooral daar waar de werkloosheid (van kwetsbare jongeren) groter is. Zo ook in Segbroek, waar het MKB in samenwerking met Voor Welzijn de Banenmarkt vorig jaar mei en november de Banenmarkt organiseerde. Een terug- en vooruitblik met Donne Bax van de Stichting Building Better People en mede-organisator.

Korte lijntjes

Het idee om banenmarkten in de wijken te organiseren, is ingegeven door het idee dat per wijk de lijntjes tussen werkgevers, zoals winkeliers en kleine bedrijven, en werkzoekenden veel korter kunnen zijn. En niet alleen werkgevers, maar ook maatschappelijke organisaties in de wijk hebben zicht op de situatie van jongeren. Daarom stonden ook zij op de beide banenmarkten in 2017. Het gaat om banen bij de meer ambachtelijke bedrijven, in de administratie of de beveiliging. De doelgroep zijn vooral jongeren van 17 tot 27 jaar met afstand tot de arbeidsmarkt, jongeren die moeilijk te bereiken zijn. Op de markten is ook een aanbod voor vrijwilligers. Het gaat erom mensen weer structuur te bieden, in beweging te brengen.

30 werkgevers

Op de laatste Segbroek Banenmarkt waren 30 werkgevers met vacatures aanwezig. Donne Bax: “Bezoekers werden bij aankomst opgevangen en ingeschreven en bij vertrek vroegen we ‘of alles naar wens was geweest’ en of men meer hulp nodig had. Bij de werkgevers informeerden we tot welke afspraken het contact met de bezoekers had geleid. Enkele tientallen mensen zijn aan het werk gekomen, maar dat proces loopt nog door. Ook is er nazorg. Na een paar weken worden de bezoekers gebeld om te vragen of het iets heeft opgeleverd”.

Life style markt in 2018

In 2018 organiseren we nog voor de zomer weer een Banenmarkt in Segbroek. Bax: “Dat wordt meer een ‘life style’ markt, waarin veel aandacht zal zijn voor maatschappelijke organisaties en waarin zaken als sport en schuldhulpverlening een grotere plaats zullen innemen. Voor de werkgevers is de Banenmarkt trouwens een leuke gelegenheid om met elkaar in contact te komen of een lijntje te leggen naar iemand van de gemeente”.