Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Marianne Nan, dichter en verhalenverteller

Marianne Nan speelde mee in theaterstuk Zand en Veen II, dat vorig jaar werd opgevoerd. Daar was ze de oudere bewoonster die snikkend vertelde hoe ze alles in haar buurt had zien verdwijnen. Zelf geschreven, want daar is ze goed in. Bovendien had ze 34 jaar op de Regentesselaan gewoond.
Ze stond onlangs op het podium met de voorstelling ‘Meisje krentenbol’, waarin ze haar verhalen en gedichten deelt over zaken waarmee ze in het dagelijks leven te maken krijgt. Over vakantiemannen, kruiswoordpuzzels, scharrelen, zwembadavonturen, krentenbollen en meer. Grote kans dat ze met ‘Meisje krentenbol’ in het voorjaar ook in De Nieuwe Regentes optreedt.

Regentesselaan

“Ik kwam in 1982 als student op een zolderverdieping op de Regentesselaan wonen. Twintig jaar later, na het overlijden van mijn huisbaas, heb ik het hele pand gekocht. Ik heb er fijn gewoond. Bram, mijn rode kater, en ik gingen elke avond een blokje wandelen: Regentesselaan, Columbusstraat, Beeklaan, Copernicuslaan. We hadden een goede band als buren. Op een gegeven moment werd mijn huisbaas erg ziek. Toen ben ik voor hem gaan zorgen en daarbij werd ik weer geholpen door twee buurvrouwen. Zo ging dat.”

Kleurrijker en interessanter

Maar hoe hard Marianne in Zand en Veen II ook moest huilen om alles wat verdwenen was in ReVa, ze heeft de buurt al die jaren fijn gevonden. “Veel kleine winkeltjes zijn verdwenen, maar dat is overal zo. Er is ook veel goeds teruggekomen. Zo ben ik nauw betrokken geweest bij de doorstart van De Nieuwe Regentes, dat van de gemeente de functie van cultuurschakel heeft meegekregen. Al met al vind ik ReVa kleurrijker en interessanter geworden”.

Meisje krentenbol

“Helaas moest ik na 34 jaar het huis om financiële redenen verkopen. In mijn werkzame leven ben ik zelfstandig communicatieadviseur en tijdens de crisis was de klad er in gekomen. Nu woon ik in een huurhuis in Bezuidenhout. Mijn bedrijf Speerpunt begint nu gelukkig weer te lopen. Ik heb ook een boek geschreven ‘Rafels’, over een betere zakelijke schrijfstijl; het heeft een viersterrenrecensie gekregen. De teruggang in mijn bedrijf betekende tegelijk de aanzet tot iets anders. In mijn hoofd schreef ik altijd al verhalen en gedichten. In 2015 heb ik een cursus cabaret gevolgd en daaruit is ‘Meisje krentenbol’ voortgekomen. Mijn optredens in november en januari vond ik geweldig om te doen’.
Hou de programmering van DNR in de gaten voor ‘Meisje krentenbol’!

En dan als afsluiter nog twee gedichtjes van Marianne Nan:

Handdoeken
“Ik ben altijd blij als ik de was
op jouw balkon zie wapperen.
Ik weet dan dat je nog leeft.

Je handdoekenwas is mijn favoriet.
Al die vrolijke kleuren
daar kan ik zo van opknappen.”

Sugar snaps
Ze treft de buurman in de supermarkt
Natuurlijk kijkt ze in zijn mandje
Sinds wanneer ben jij zo belangrijk
dat er sugar snaps uit Egypte
voor je moeten worden ingevlogen?
“Eh … eh … eh
Staat op mijn boodschappenlijstje’

Zij vindt zichzelf zo belangrijk
dat ze een bh uit Duitsland laat komen
Maar dat is heel anders