Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Februari: De tuinen ontwaken!

Februari is vaak een koude maand, waar af en toe toch wat zonnestralen doorbreken die ons de lentekriebels bezorgen. Met deze eerste stralen beginnen ook de groene vingers te kriebelen. Tijd voor een grote opruimbeurt?
In gesprek met Lili Parvanova, stadshovenier: ”Het is beter nog even te wachten met die opruimbeurt. Een Nederlandse gezegde luidt niet voor niets: ‘Als vroeg de krokussen bloeien, dan zullen ze met de koude stoeien’. Maar wees gerust, er gebeurt van alles en er is genoeg te doen in de tuin in februari.”

Bomen en heesters

“Februari is het perfecte moment om de structuur van de tuin te overzien. Denk aan bomen en heesters die verplaatst moeten worden. Of misschien wil je een nieuwe boom, heester of haag planten? Dan is nu het moment. Zorgvuldigheid is hierbij van belang, zeker als je ook een geveltuin hebt. Bomen en heesters worden groot, en dat is soms lastig om met snoeien te corrigeren. De boom of heester moet heel goed tegen snoeien kunnen of een langzaam groeier zijn.”

Balkon of terras

“Heb je een balkon of een dakterras? Geen probleem, er zijn veel bomen en heesters geschikt om in een pot te laten groeien. Bijvoorbeeld de Japanse esdoorn of Japanse Hulst voor een oosterse sfeer. Ook een Vlinderstruik, of een Krentenboompje kunnen goed op een groot balkon of dakterras. Als je een zonnig en beschut balkon hebt, is een laagstam fruitboom het proberen waard. Sierstruiken als Spirea, Seringen of de Toverhazelaar met zijn prachtige winterbloei zijn ook geschikt. Bomen en heesters, het kan soms, maar ze hebben wel de ruimte nodig boven en onder de grond. Een ruime pot dus, en denk eraan dat ze het vocht vast moeten houden. Bij veel regenval is ook een goede ontwatering vereist. Als hulpmiddel zijn Hydro korrels te gebruiken. Vergeet dan niet om gedurende de zomermaanden water te geven aan de heesters. Behalve bomen en heesters kunnen de uitgebloeide Sneeuwklokjes en Winterakonieten verplant en uitgedund worden.”

Snoeien

Kunnen we dan helemaal niks doen in februari? “In februari moet er ook gesnoeid worden. Als u een appel-, peren- of vlierboom heeft dan kan die nu gesnoeid worden. Ook met de druiven moet u aan de slag. De eerste helft van februari is hiervoor de beste periode. En als u het toch niet kunt laten en wat wilt opruimen? In februari is het onkruid goed te zien en makkelijk uit te trekken.”
Kortom, de tuin ontwaakt uit de winterslaap. We kunnen onze handen met groene vingers uit de mouwen steken. Meer informatie op www.stadshovenier-denhaag.nl