Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

DCR, de culturele broedplaats in het Haagse Energiekwartier

Foto’s: Diederik van Duuren

In het DCR-gebouw op het De Constant Rebecqueplein zijn veertig studio’s waarin zowel starters als meer ervaren kunstenaars werken. De professionals, zonder primair commercieel doel, kunnen hier experimenteren, elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. Voor het publiek zijn er (dans)voorstellingen en exposities te zien. KonkreetNieuws brengt in een serie een aantal van deze ‘makers’ over het voetlicht.

Lotte van Lieshout: kleurrijke weergave van levensmomenten


Beeldend kunstenaar Lotte hanteert haar eigen lichaam als onderwerp, maar haar werk is niet autobiografisch, eerder een kleurrijke weergave van levensmomenten. Zij gaat een relatie aan met haar onderwerp die zich steeds door ontwikkeld. Toen zij in het DCR-atelier begon zette zij de traditie voort om de werkdag te beginnen het schilderen van met een ‘ochtend-naakt’ op haar palet.

Na een hersenbloeding drie jaar geleden zag zij de dood voor zich als een heelal. Ze zag haar moeder, die een baby teruggaf aan dat heelal. Doodgaan voelde op dat moment als een geschenk. Nu schildert ze dit idee, waarbij ze zich gaandeweg vooral laat leiden door de vorm die ontstaat; zo werd een bakje met verfspetters uitgewerkt tot heelal. Zij schildert sinds enkele jaren ook op kartonnen verpakkingen, die ze voor de stevigheid aan elkaar lijmt. “Dat geeft meer rauwheid aan de beelden en zorgt ervoor dat ik buiten een opgelegd kader kan werken.”

Lotte zoekt de laatste jaren naar andere manieren van werken. Zij werkt graag als ‘artist in residence’ in verschillende landen. Zo werkte ze drie keer in Pécsbagota, een klein dorpje in het zuiden van Hongarije. Lotte: “Het leven is daar eenvoudig met de dorpsbewoners en er is verder geen afleiding van buitenaf.” – www.lottevanlieshout.nl

Dans in Cloud/Danslab, Meyer/Chaffaud


De discipline dans & beweging komt prominent aan bod in de DCR. Cloud/Danslab ondersteunt en faciliteert er onderzoek, kennisuitwisseling en multidisciplinaire performance. Zeven professionals zetten zich op vrijwillige basis in voor Cloud/Danslab.

Beginnende en gevorderde, jonge en oudere dansers zijn welkom om mee te doen met de lessen of dansworkshops en -cursussen in de DCR. Het aanbod is groot en verschillend door de wisselende (inter)nationale artiesten die er les komen geven. Bij de presentaties is iedereen welkom.

Isabelle Chaffaud en Jérôme Meyer zijn sinds 2011 betrokken bij Cloud/Danslab. Het choreografen duo Meyer/Chaffaud werkt al meer dan 20 jaar over de hele wereld samen voor internationale ensembles, waaronder NDT 1, en kunstfestivals als het Holland Dance Festival. Ze maakten een groot aantal producties voor onder andere Korzo en locatieprojecten zoals het HUBS Immersive Festival dat in 2019 weer in De Nieuwe Regentes te zien is. Met de nieuwe creatie SOUL #2 Performers (18 april 2018 in Korzo) daal je met de dansmakers af in de binnenwereld van de performers. Wat zouden zij zijn zonder het publiek? Waarom doen ze wat ze doen? Hoe is het om in dienst van een choreograaf en de kunst uitdagingen aan te gaan en de eigen grenzen te verleggen? Dat wordt duidelijk in deze multidisciplinaire voorstelling met zeven dansers uit verschillende generaties.

Looking into the future


en www.cloudatdanslab.nl (o.a. dansprogramma)