Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Ristorante Da Braccini: tien jaar passie en aandacht

De vijf gangen van ondernemer en kok Monica

Het Italiaanse restaurant De Braccini aan de Regentesselaan bestaat tien jaar. Half november was er een feestelijke receptie met muziek en dichtkunst. Het ‘ristorante’ won in haar bestaan meerdere prijzen, waaronder in 2016 ‘De beste Italiaan van Nederland’ van het Italië Magazine. Wat is de kracht van Da Braccini en hoe houden zij het niveau hoog? Het succes beschreven in vijf klassiek Italiaanse gangen. Met passie en aandacht samengesteld.
Da Braccini is in de eerste plaats eigenaresse Monica Braccini. Zij kreeg van haar Nederlandse moeder de nuchtere inslag mee en van haar Italiaanse vader de theatrale, creatieve trekjes. Naar later bleek prima basisingrediënten voor een heerlijk Italiaans menu.

Antipasta

Als dertienjarig meisje stond Monica al af te wassen in Marco Polo, de pizzeria van haar vader. Het was een van de eerste pizzeria’s in Nederland. Later verzorgde ze hier de desserts en werkte soms in de keuken en een beetje achter de bar. Ze was net zeventien toen ze de kassa ging bedienen en souschef werd. Zo werd ze als autodidact klaargestoomd voor het vak. Ze is er trots op dat ze tot de ‘gewoon aanpakken’-generatie behoort.
In deze periode leerde zij ook Thecla Walta kennen, ook dochter van een horecaondernemer (Broodje van Dootje) in de Haagse binnenstad. Als een rode draad liepen hun levens door elkaar en nu werken ze samen in Da Braccini.

Primo piatto

Vanaf 1989 was Monica manager in haar vader’s Da Braccini, een kleinschalig Italiaans restaurant. Hier rijpte haar interesse voor de Italiaanse keuken en specialiseerde zij zich in het zelf maken van pasta’s en dolces. Tien jaar later was het weer tijd voor een ander horecabedrijf: Trattoria da Toni, waar zij chef was. ‘Ondertussen’ bracht zij twee prachtige jongens ter wereld: Luca en Daniel. Haar allergrootste schatten.

Secondo piatto

Koken was de grote passie van Monica en zij ontwikkelde een neus voor de mooiste en lekkerste gerechten. Zij besloot een eigen restaurant te beginnen: Ristorante da Braccini. Hier komen haar creativiteit en haar neus voor ondernemen tot bloei. Ze koopt op een eerlijke manier in bij handelaren in biologische ingrediënten (zoals de Urban Farmers) en kookt met groenten van het seizoen. Door het interieur met aandacht te kiezen en ook door de open klantbenadering creëert ze een vertrouwde en vriendelijke sfeer. Thecla (achter de bar) vormt met Monica (vanuit de keuken) het kloppend hart van een goed geolied team.

Contorno

Gedrevenheid is het sleutelwoord bij Monica. Waar zij ook komt, altijd wil zij nieuwe kennis en inspiratie opdoen om zelf nieuwe uitdagende gerechten te maken die ze op de maandelijks wisselende kaart kan zetten. Aandacht is het andere sleutelwoord. Klanten op hun gemak stellen, blij maken, een praatje komen maken. En natuurlijk aandacht voor alles wat ze in de keuken maakt. En net zo belangrijk: voor het personeel – ze doen het samen.

Dolce

Succes heeft zijn prijs. Monica nam het besluit een dag in de week minder te gaan werken. Dat stapje terug doen heeft haar goed gedaan. Ze is relaxter, heeft meer lucht, meer ideeën. Ze kan, kortom, met volle aandacht doorgaan.


Ouderendiner

In samenwerking met Ouderenwelzijnswerk, de Haagse Community tegen eenzaamheid en Gemeente Den Haag, opent Da Braccini de deuren voor het jaarlijkse ouderendiner. Rond kerst (dit jaar op maandag 18 december) komen zo’n vijftig alleenstaande ouderen voor een driegangen kerstdiner naar Haagse restaurants. Ook Brasserie Beekink & Co en Lolapalooza doen dit jaar mee. Monica: “Op deze manier maken ouderen contact met vrijwilligers en andere ouderen. We willen uiteindelijk proberen om dit een jaarlijks evenement te laten worden waar ook meerdere Haagse restaurateurs aan mee gaan doen.” www.dabraccini.nl

Plaats een reactie