Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het Speelhuys herleeft

Alle Reva-bewoners zijn ongetwijfeld al honderden keren gedachteloos langs de witte statige poort van het Hofje van Nieuwkoop aan de Prinsegracht gereden. Het Hofje van Nieuwkoop bezit een van de mooiste -én oudste!- zalen die de stad rijk is, namelijk de Regentenkamer. Deze Regentenkamer wordt momenteel gerenoveerd. Na januari 2018 komt hier ‘Het Speelhuys’.

Het hofje

Hofje van Nieuwkoop is in 1661 als liefdadigheidshofje ontworpen door de beroemde architect Pieter Post, ook betrokken bij de bouw van het Mauritshuis. Via de ingang aan de Warmoezierstraat komt de bezoeker het hofje in en staat hij anno 2017 meteen in een andere wereld: meer dan 60 huisjes verstild rondom een groene binnentuin, een hofje van liefst 100 meter lang.

Regentenkamer

Was de Regentenkamer bedoeld als vergaderruimte voor de bewindvoerders, in de loop der jaren heeft deze Kamer verschillende bestemmingen gehad, van tekenzaal en sociëteit tot kunstenaarsatelier. ‘De Regentenkamer, podium voor jazz’ verzorgde in de jaren 90 van de vorige eeuw jarenlang optredens. Elf jaar geleden kwam het ziekenhuis met het aanbod de Regentenkamer voor tien jaar te huren als kantoorruimte. Die periode is nu voorbij en krijgt het markante Regentenhuis een opknapbeurt die de oude allure en sfeer moet terugbrengen.

Speelhuys

Kees Wagenaar, secretaris van het bestuur Hofje van Nieuwkoop: ”Een van onze doelstellingen is het onderhouden van dit Rijksmonument. Het vinden van een passende bestemming voor de Regentenkamer maakt daar onderdeel van uit. We willen de Regentenkamer als ‘Het Speelhuys’ ter beschikking stellen voor recepties, vergaderingen en misschien zelfs als trouwlocatie. En vanzelfsprekend voor kleine culturele activiteiten zoals lezingen, klassieke concerten of andere kleinschalige muzikale optredens. Kunst, vermaak en vergaderen zit nu eenmaal in de genen van dit gebouw. Samen met andere hofjes zouden we graag een Haags Hofjesfestival organiseren, zoals Leiden dat kent. Op verschillende manieren willen we de Regentenkamer als ‘Het Haags Speelhuys’ graag teruggeven aan de stad, de buurt en de bewoners.”

Plaats een reactie