Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Wat je allemaal nog met oud brood kunt doen

‘Wij koken met oud brood’
Een boekje over wat je allemaal nog met oud brood kunt doen

Betrokken wijkbewoonster Laura Faleschini zag met lede ogen hoeveel brood er in onze wijk in de natuur werd achtergelaten. Bestemd voor de vogels, dus goed bedoeld. Maar het is echt niet goed én het hoeft helemaal niet.

‘Ik zag ook beschimmeld brood liggen, want zelfs voor de vogels was het te veel. Ik vind het idee dat voedsel niet weggegooid mag worden wel goed, namelijk dat je je bewust bent van de waarde van voedsel. Vroeger gooiden we ook geen eten weg, omdat het te kostbaar was. Maar het effect is niet goed. Het is voor de vogels te zout en te bewerkt, de eenden worden er agressief van, er komt ongedierte op af en het veroorzaakt ziekte aan de planten’.

Om te kijken wat je nog allemaal met oud brood kunt doen, ging Laura recepten verzamelen bij de verschillende culturen hier in de wijk. Daar hoorden soms ook verhaaltjes bij hoe deze in de familie gebruikt werden. Buurvrouwen, dochter en vriend die kok is, een paar vrouwengroepen gingen meehelpen met het verzamelen. Het idee voor het broodproject had Laura ingeleverd bij de Ideeënbus van Segbroek en werd met een subsidie gehonoreerd door het Stadsdeelkantoor. Het project begon echt te lopen.

Laura: ‘En nu komt er in de loop van oktober een receptenboekje uit. De 500 exemplaren zijn gratis te verkrijgen, onder andere bij de bakkers in de wijk, het stadsdeelkantoor en de Regenvalk’. Ook is het boekje straks te downloaden van diverse sites, waaronder www.konkreetnieuws.nl en www.voorwelzijn.nl. Om nog meer aandacht voor het boekje te krijgen, heeft Laura in september tijdens het Circus hier in de wijk geflyerd en voor het buurtdiner van Jonker Frans met de recepten gekookt.

En dan vast een voorproefje van wat je allemaal van oud brood kunt maken: bruschetta (gegrild brood met allerlei lekkere smeerseltjes), ribollita (Toscaanse soep met zwarte kool), panzanella (broodsalade) en Surinaamse broodtaart.

Pdf flyer

Plaats een reactie