Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Vereniging Kattenzorg

Copernicusplein 11. Vrijwel elke wijkbewoner loopt er weleens langs en bekijkt de etalage. Dat er achter die etalage een grote organisatie zit, met een winkel in een mooie lichte ruimte, ontgaat velen. “Kattenzorg is in 1960 opgericht,” vertelt Margo Labohm, secretaris van het bestuur. “Het is inmiddels de grootste katten-welzijn-organisatie van Nederland. We beslaan de hele regio Haaglanden, met 4000 leden en 500 vrijwilligers en dat is veel.” In het Regentesse- en Valkenboskwartier zijn 20 vrijwilligers die bij zo’n 70 tot 80 mensen de katten verzorgen.

Gezelschap en structuur

De vereniging is indertijd begonnen als oppasdienst voor katten, een vakantiedienst voor mensen die hun kat thuis willen laten als ze weg zijn- als alternatief voor een pension.
Margo: “De oppasdienst is voor de meeste mensen reden om lid te worden. Het is ook een prettig idee dat als je op vakantie bent, iemand voor je kat zorgt die van katten houdt en er goed voor zorgt. En die ook ziet als er iets niet in orde is.’’
Kattenzorg regelt ook de opvang als mensen, om wat voor reden dan ook, niet meer voor hun kat kunnen zorgen. “Denk aan opname in een verzorgingshuis of de komst van een baby”. De katten worden eerst opgevangen en dan gaat de vereniging op zoek naar een nieuw huis. “Dat lukt vaak goed. Als iemand gevonden is, gaat een proefperiode in en dan wordt na een paar weken bekeken hoe het gaat. Want soms valt het tegen. Zo zijn kittens erg schattig, maar ze moeten wel opgevoed worden.” Als de match goed is, heeft een kat een nieuw baasje. En het baasje gezelschap. Margo: “Katten geven gezelschap en structuur en dat is voor veel mensen toch erg belangrijk.’’

Pechkatten

Ook voor katten met pech is plek bij de vereniging. Voor een aantal katten is het, vanwege gedrags- of lichamelijke problemen, moeilijk om een nieuw huis te vinden. Margo: “Deze katten worden dan geadopteerd en wonen permanent in de opvang. Het werkt als een soort Foster Parents systeem. Men kan een kat adopteren, die wordt goed verzorgd en men krijgt dan elk half jaar een verslag.’’
Soms komt het voor dat leden noodzakelijke medische kosten voor hun kat echt niet op kunnen brengen en dan staat de vereniging hen bij. Tot slot is er, om zwerfkatten en ongewenste nestjes te voorkomen, twee keer per jaar de sterilisatie/castratieactie.

Winkel

Met 4000 leden, die elk 15 euro per jaar betalen, daar hou je de vereniging niet mee overeind. Vandaar de winkel op het Copernicusplein met allerlei spullen voor katten, maar ook sieraden, sjaaltjes, boeken en elektrische apparaten. “Tweedehands” benadrukt Margo, “en alles van goede kwaliteit.’’
Heel speciaal is het hoekje filatelie. Een vrijwilligster, Marijke Bleiji, zorgt ervoor dat er altijd mooie mapjes postzegels te koop zijn. De naam is heel toepasselijk: Felix Filatelie.

Verdere informatie via www.kattenzorg-denhaag.nl

Plaats een reactie