Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Samen praten. Misschien ook samen fietsen?

Inspirerend vrijwilligerswerk bij Jonker Frans

Al sinds oktober 2015 komt Abid Qureshi wekelijks bij Jonker Frans om meneer H. te bezoeken. Dan praten ze over van alles, maar vooral over fietsen, de grote passie van meneer. Dat fietsen gaat nu helaas niet meer. Daarom is Abid op zoek gegaan naar een alternatief.
Abid (38) begon met het vrijwilligerswerk als onderdeel van een re-integratie-traject. Hij klopte aan bij Jonker Frans, want hij woont hier vlakbij. Daar werd hij aan meneer H. voorgesteld. Het klikte uitstekend tussen die twee. Ook Abid houdt van fietsen, dus dat zat helemaal goed.

Toerfiets

Meneer is 86. Hij lijdt aan Alzheimer, maar zijn fietsherinneringen zijn nog glashelder. Bijvoorbeeld over de fantastische toerfiets die hij als kind van zijn ouders kreeg. En de fietstochten die hij in zijn eentje maakte naar zijn grootouders in Duitsland. Een gelukkige jeugd. Hij geeft ook graag goede raad: “Als je een nieuwe fiets wil kopen, koop dan een goeie”, zegt hij met nadruk. “En probeer hem eerst goed uit!” Hij zou dolgraag nog eens een fietstocht willen maken. Maar het gaat echt niet meer.

E-riksja

Abid: “Ik ging op zoek naar een mogelijkheid om op de een of andere manier nog met meneer te gaan fietsen. Zo kwam ik bij de stichting Fietsen Alle Jaren van de Fietsersbond. Vrijwilligers kunnen dan met een soort e-riksja met ouderen of gehandicapten gaan fietsen. Om bijvoorbeeld langs bekende plaatsen te fietsen en samen te praten over de herinneringen die daarbij naar boven komen.” Helaas is het inmiddels te koud geworden om meneer mee te nemen, maar Abid hoopt dat het in het voorjaar wel kan.

Inspirerende verhalen

“lk hoop dat er meer mensen zijn die hier met de bewoners komen praten,” zegt Abid. “Ze hebben een rijk leven achter de rug en mooie inspirerende verhalen te vertellen. Ik ga steeds met een fijn gevoel naar huis als ik bij meneer ben geweest. We zijn echt vrienden geworden.” En meneer is ook blij met Abid. “Hij is mijn alles,” zegt hij. En hij geeft een paar liefdevolle klopjes op de knie van Abid.
Ook vrijwilligerswerk doen bij Jonker Frans? Mail naar milene.boutkan@florence.nl
Zie ook: www.fietsenallejaren.nl

Plaats een reactie