Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Haegsche Prael komt er aan: proost!

Begin september lopen we rond met Henk Velders, de toekomstige baas van de eerste ambachtelijke brouwerij in ReVa, op de benedenverdieping van Het Magazijn aan het Esperantoplein.
Het Magazijn, een industrieel pand uit 1931, was ooit onder meer een accu-laadstation van de gemeente Den Haag. Ook zat er een architectencollectief en kon je er goedkoop dineren bij de Horeca Academie. Nu gaat het gebouw deel uit maken van een bijna compleet nieuw woon- en werkgebied het Energiekwartier.

Het dak er af

Maxwell Invest heeft het gebouw in eigendom en brengt er op de bovenverdiepingen 72 loft appartementen van 30 tot 54 vierkante meter in onder. Doelgroep: studenten, jonge expats en ‘career starters’. Het transparante dak gaat er letterlijk af en op de scheiding van parterre en eerste verdieping komt een nieuw dak met een aantal daklichten. Zo krijgen de gemeubileerde appartementen zowel in de buiten- als de binnenring ramen naar buiten, komt er boven een daktuin met echte bomen en ontstaat er beneden een nieuw atrium. En daar begint het verhaal van de brouwerij.

Van Prael naar Haegsche Prael

De Amsterdamse Prael is als brouwerij gestart in september 2001 door Fer Kok en Arno Kooij, beide van oorsprong psychiatrisch verpleegkundigen. Zij wilden brouwen en werkgelegenheid verschaffen aan mensen met een psychiatrische en of psycho-sociale problematiek. Inmiddels zijn er twee locaties, onder meer in het oudste stuk van Amsterdam aan de voormalige bierkaai. De Prael is een van de eerste sociale ondernemingen in ons land. Er werken inmiddels 120 mensen uit de genoemde doelgroepen (68 fte). Henk Velders heeft in dat Amsterdamse bedrijf de ervaring opgedaan om in Den Haag als sociaal ondernemer dit kunststukje ook mogelijk te maken. Hij heeft hierbij alle steun van de Gemeente Den Haag.

120.000 liter

Henk laat vol enthousiasme zien hoe de brouwerij en het proeflokaal in het Magazijn gestalte krijgen. De bouwers zijn nog volop bezig om steunpalen in te schroeven voor het nieuwe dak, maar met behulp van het verhaal van Henk wordt het eindresultaat al zichtbaar als het ware. De capaciteit van de brouwerij wordt 120.000 liter speciaal bier per jaar. Er komen een bar en een uitgifteruimte, een restaurant en werkplekken voor ZZP’ers. Er is nog een hoek van 150 m vrij voor een ambachtelijk productiebedrijfje, dat zijn waar dan ook hier kan afzetten. Vanuit zijn ervaring als ondernemer onder meer van strandtenten, die hij inmiddels van de hand gedaan heeft, gaat Henk in nauwe samenwerking met de Prael deze locatie runnen.

Tijdpad

Op 1 november wordt het pand opgeleverd. De werving en selectie van de eerste groep werkers uit de doelgroep is gestart. Denk hierbij aan bewoners van de Anton Constandse huizen in onze eigen wijk en vanuit Parnassia en de Kesslerstichting. Uiteindelijk komen er zo’n van deze 100 arbeidsplaatsen (40 fte). Daarnaast denkt hij 10 tot 15 reguliere arbeidsplaatsen te creëren voor begeleiding, verkoop en administratie. Een ervaren Haagse bedrijfsleider is al gevonden. In februari gaat het proeflokaal draaien met eerst nog bier van de Prael en vanaf 1 mei begint het ‘Haegse’ brouwen.

Nieuw icoon

Aan de voorkant van het gebouw komt een beperkt terras en aan de achterzijde, waar het water stroomt, is een terrasboot gepland. De brug over het water langs de Electriciteitscentrale gaat open en er komt een fietspad achter het Magazijn langs. Met de Haegsche Prael “creëren we een nieuw icoon voor het Haagse craft beer op een prachtige locatie” tussen de Kompaan en de Scheveningse Brouwerij in. Een impuls voor het Energiekwartier en vooral ook voor het fenomeen van de sociale onderneming.

Doelgroep en marketing

Bij het publiek voor brouwerij en proeflokaal denkt de onderneming aan een mengeling van buurtbewoners, vaste klanten en bedrijfs- en groepsuitjes mogelijk in combinatie met een rondleiding door de brouwerij. Het gaat om dag-horeca en de meeste bezoekers zullen komen voor de kwaliteit van het lokale craft beer, maar men verwacht op basis van de Amsterdamse ervaring ook gasten die de sociale onderneming een warm hart toe dragen.

Voor dit artikel konden we dankbaar gebruik maken van het Ondernemingsplan van de Haegsche Prael dat Henk Velders ter beschikking stelde.

Plaats een reactie