Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Chris Potter en meer in Jazzfestival Cutting Edge XS

Samenwerking ProJazz en De Nieuwe Regentes

Na de succesvolle editie van vorig jaar strijkt het Cutting Edge Jazzfestival XS op 18 november 2017 opnieuw neer in Theater De Nieuwe Regentes. Ook deze editie zoekt dit festival de grenzen op tussen jazz en andere muzikale genres en kunstvormen als spoken word en beeld. Een compacte editie met klinkende namen uit de nationale én internationale jazzscene.

Chris Potter, muzikant van wereldklasse

De Amerikaanse jazzsaxofonist Chris Potter (Chicago, 1971) komt met bassist Reuben Rogers en drummer Eric Harland naar De Nieuwe Regentes. Potter wordt door kenners beschouwd als een instrumentalist van wereldklasse, een begenadigd componist en een groot bandleider. Gedurende zijn carrière heeft hij een aanzienlijke prijzenkast opgebouwd.
Al op jonge leeftijd ontwikkelde Potter een brede interesse in muziek. Hij gaf op 13-jarige leeftijd zijn eerste professionele optreden nadat hij de complexe muziek van Charlie Parker onder de knie had gekregen. Zijn stijl is geïnspireerd op die van Charlie Parker en op die van Lester Young en Sonny Rollins. Toch laat hij zich ook graag inspireren door veel andere muziekvormen zoals funk, hiphop en country. Hij ziet het als zijn uitdaging om deze genres in zijn eigen stijl te verwerken.
Potter maakte meer dan 15 albums als bandleider en hij speelde op ruim 150 albums van anderen mee, waaronder Herbie Hancock, Steely Dan, Dave Holland en John Scofield.
Zijn laatste album als componist en bandleider ‘The Dreamer Is The Dream’ kwam dit voorjaar uit.

Jazz van eigen bodem

Naast Chris Potter is er op Cutting Edge ook jazz te zien en beluisteren van Nederlandse bodem. Het jonge, dynamische Spoken Saxophone Quartet brengt een modern en spannend eigen repertoire. Hierbij maken ze gebruik van het veelzijdige kleurenpalet van de saxofoon. Eigen composities met verschillende stemmen en originele kleuren, zorgen voor een uniek, warm en filmisch verhaal. Spoken is onder andere al te horen geweest op De dag van de Rotterdamse jazz, het Grachtenfestival, en de Doelen.
Voor het Cutting Edge Jazzfestival neemt het saxofoonkwartet twee gasten mee: slagwerker Friso van Wijck en zangeres Sanne Huijbregts. Met dit project speelt het ensemble ook enkele prachtige composities van Sanne Huijbregts. Kortom ‘Spoken + 2’.
Ook te zien is de Nederlandse jazzgitarist Marzio Scholten. Hij speelt stukken van zijn nieuwste album ‘We Never Left Town’ dat dit voorjaar werd uitgebracht. Uitgangspunten in dit soloproject zijn Scholtens zoektocht naar eenvoud, zijn liefde voor de gitaar én Amerikaanse volksmuziekgenres als jazz, blues, folk en Americana.

Voor het volledige programma: check www.projazz.nl, tickets: www.denieuweregentes.nl
Meer over muziek door Fokke van der Meulen www.muziekassociatie.nl

Plaats een reactie