Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De Regentenkamer

een verborgen juweeltje in het Energiekwartier

De Regentenkamer bestaat sinds 1990 en zit al een aantal jaren in ReVa. Het is een bekend podium bij musici uit de jazzwereld en het wordt hoog tijd dat dit Haagse podium ook in onze wijk wat meer bekendheid krijgt bij het publiek.

Er zijn wat vergelijkingen te trekken met NEST: allebei tamelijk onbekend, allebei net tussen twee wijken in gelegen en allebei met hun voordeur niet aan de straatzijde: NEST aan het De Constant Rebequeplein en De Regentenkamer aan de Cort Heyligersstraat, in de directe omgeving van het Energiekwartier. NEST zich richt op de hoogwaardige beeldende kunst en De Regentenkamer richt zich op hoogwaardige jazz.

Hofje Van Nieuwkoop

De Regentenkamer startte in het Hofje van Nieuwkoop, waar zij muziekavonden organiseerde in de regentenkamer van het Hofje. Daarna verhuisde het podium naar de Laan van Meerdervoort, vervolgens naar de Lange Beestenmarkt en sinds een aantal jaren zit De Regentenkamer, in het voormalige kerkgebouw van de Zevendedags Adventisten, aan de Noord West Buitensingel, hoek Cort Heyligersstraat, wat verscholen achter de bomen

Vrijwilligers

Techniek en geluid, financiën, PR en marketing, programmering, schoonmaak en bardiensten: samen zorgen de dertig vrijwilligers ervoor dat De Regentenkamer elke maand een prachtig jazz-programma kan aanbieden.

Jazz

Ineke van Stralen, een van de vrijwilligers: “De Regentenkamer is een perfect podium voor nieuw talent binnen de jazzmuziek en de aanverwante muziekstijlen. Maar ook bekende artiesten treden er nog steeds graag op. Sommigen kwamen er al vanaf het begin van hun carrière. Bekende namen in de jazzwereld als zangers Rachel Gould, Ronald Douglas, Fay Claassen, trompettisten Ack van Rooyen en Michael Varekamp, gitaristen Peter Tiehuis, Ed Verhoeff, de saxofonisten John Ruocco en Tineke Postma en de pianisten Rob van Kreeveld, Rob van Bavel en Rembrandt Frerichs, afkomstig uit ReVa, om maar wat te noemen.
Eén keer per maand is het altijd genieten met ‘Friday Night Live’ waar zangeres Simone Pormes samen met bevriende musici met veel enthousiasme bekende hits en eigen werk ten gehore brengt. De Regentenkamer is echt een verborgen juweeltje in het Energiekwartier.”

Maandelijkse programmering

In juli en augustus is De Regentenkamer gesloten, maar de overige tien maanden staan hier meer dan 100 concerten op het programma met onder andere jazz, tango, latin-jazz, fusion en jazzy pop.
Voor een organisatie die enkel uit vrijwilligers bestaat, is dat een ongelooflijke prestatie. Ook verschillende vormen van muziektheater staan op het programma.
Elke woensdag vanaf 20.00 uur is de gratis open jamsessie onder leiding van Terry Knight (drums) en Alex Milo (contrabas). Iedereen die muziek maakt kan meedoen. En elke donderdag ‘Cookin’ jazz: een Indische maaltijd gecombineerd met live-music van 18.00 tot 20.00 uur.

Meer dan muziek

De Regentenkamer exposeert ook kunst, te bezichtigen op woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur. En tijdens de muziekavonden natuurlijk. Zo exposeert van 13 september tot 29 oktober de Haagse Mieke Verhaar haar Marokkaanse stillevens en (zee)landschappen.

Plaats een reactie